L'adversari, l'Estat
«Hi hauria d’haver una gran majoria d’adhesions perquè l’Estat s’adoni, d’una vegada, que sumem per demostrar-li qui és el nostre adversari»
ARA A PORTADA

- Carme Vidalhuguet
- Doctora en Filologia
Aquest, de juliol, el PDECat ha fet assemblea nacional i n’ha sortit una nova direcció, que emplaçava els associats a fer-se de la Crida Nacional per la República, el nou moviment creat pels presidents Puigdemont i Torra conjuntament amb Jordi Sánchez. “Si ets del PDeCat, has de ser de la Crida” deia David Bonvehí. Però, de moment, l’adhesió es demanava a títol individual; tal i com ha fet més d’un d’ERC, que també s’hi ha sumat, al moviment liderat per Puigdemont, si no enganyen des de comptes de twitter.
De fet, la Crida permet al president Carles Puigdemont liderar l’independentisme millor que qualsevol altre aspirant, perquè ell és el nom i la persona més coneguda i més reconeguda a nivell internacional; per bé que Esquerra i la CUP ja han manifestat que no s’hi sumen, en tant que formacions polítiques, perquè cadascuna juga a guanyar espai electoral.
I si, doncs, a la tardor, la Crida convoca una convenció nacional per definir una fórmula per concórrer a eleccions, el que no hauria de passar és que hi hagués algun partit, en tant que formació política, que s’hi fusionés, com si res de nou no esclatés. Hi ha d’haver una gran majoria, certament. Però a la Crida Nacional per la República no hi hauria d’arribar ningú que no ho fes des del seu “jo”. Caldria aquesta gran majoria perquè l’Estat, i totes les seves estructures i ressorts, s’adonin, d’una vegada, que sumem per demostrar-los qui és el nostre adversari. Que no som nosaltres entre nosaltres, tot i que de vegades ho sembli, sinó ell. Aquí i allà. Per això és que, tal i com ens deia Jordi Cuixart, “necessitem enriquir lideratges i assolir grans consensos”. Lideratges. Que no tothom la té, la capacitat de liderar. I ens cal estratègia política compartida i comprensible. I “engegar -com deia Foix- per l’asfalt sense falles”. Per això, la Crida.
Un món, el meu, fet de llengües i de llenguatges, editorials i gestió cultural. Doctora en Filologia, des de l’IEI –n’he estat directora, he passat pel Parlament i pels serveis territorials de Cultura a Lleida- i la Universitat de Heidelberg, convisc des de la Catalunya nova amb la vella Europa: dues cultures, dues visions del món. Aquí també dirigeixo la col·lecció d’assaig “Argent Viu” de Pagès Editors, faig d’assessora editorial, i col·laboro a Segre.
Et pot interessar
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació Digital?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.