Mossos i referèndum

14 de desembre de 2016
Les detencions d'independentistes acusats de cremar fotos del rei han provocat un terrabastall i han suposat l'enèsima crisi entre Junts pel Sí i la CUP. L'acció –més enllà de la seva oportunitat política– s'ha demostrat legítima per la pròpia reacció de l'aparell judicial espanyol que intenta blindar de manera ridícula els seus símbols.

El debat, ràpidament, s'ha centrat en el paper dels Mossos atès que des del PDECat fins als "comuns" comparteixen que el gest de protesta no hauria de ser punible. I és que, a diferència de casos com els de l'alcaldessa Montse Venturós o el regidor Joan Coma, en aquest cas els agents no s'han limitat a actuar a complir un mandat judicial sinó que van actuar d'ofici. Ho va demostrar ahir la CUP amb un document i no ho ha desmentit aquest dimecres el conseller Jordi Jané que, això sí, ha negat cap ordre política per obrir aquestes diligències.

Les paraules del conseller d'Interior obren un altre debat. La brigada d'informació dels Mossos envia als jutjats informació per obrir causes penals contra independentistes sense el coneixement dels responsables polítics del departament? Si és així –tal i com ha explicat el mateix conseller–, com es podrà afrontar els moments més claus del procés? Com es podrà organitzar un referèndum si la mateixa policia catalana en denuncia els seus impulsors? Al Parlament, Jané ha assegurat que els “Mossos estaran sempre al costat de Catalunya i faran complir la legalitat vigent”. Però fiar-ho tot a l'aprovació de la llei de transitorietat jurídica –que el Constitucional suspendrà al cap de poques hores obligant, per tant, els agents a triar entre la legalitat espanyola i la catalana– és un escenari ideal però poc real.

El “referèndum o referèndum”, més després de la suspensió del Tribunal Constitucional, transitarà fora de la legalitat de l'ordenament jurídic espanyol. Tenir-ho ben clar des del principi és la millor manera d'evitar repetir el camí previ cap al 9-N: una consulta que s'havia de celebrar sí o sí fins poques hores abans de convertir-se en procés participatiu que no va interpel·lar els votants del "no".