Nadal a tres bandes

«Venen més setmanes de tensió i angoixa i, l’alliberament que per molts podien ser les festes, està en dubte»

06 de desembre de 2020
Durant 15 anys desenes de milers de catalans van validar un format televisiu digne d'estudi: Celebrar el sant Esteve veient com tres mestres del billar, abillats com si sortissin d'un passatge d'Alícia en terra de meravelles, feien fer piruetes a les boles a cops de tac. Canelons i billar poden ser una combinació feliç? A casa nostra i de la mà de l'alegria de celles tristes de Josep Maria Farràs, sí.

Enguany, en una reedició simbòlica, sembla que les nostres festes de Nadal també es jugaran a tres bandes [el símil no s'hauria d'allargar gaire més]. Per un costat tindrem un degoteig pandèmic diari: les xifres, anuncis comercials de les vacunes, mesures que van endavant i enrere...

La segona qüestió triangular de les festes [s'entesta a continuar una al·legoria esgotada] serà la situació econòmica. Les festes faran olor d'ERTO. El final d'any, habitualment caracteritzat pel dispendi i l'esperança de caçar algun premi de loteria. Enguany albiro decreixement de la despesa i augment de l'esperança de guanyar quatre quartos amb un dècim a la mà que aportin una estabilitat econòmica temporal.

I per acabar la carambola [truqueu la policia de la metàfora, si us plau] tenim els àpats nadalencs. De les dues anteriors ja en tenim experiència, estem acostumats a conviure-hi amb esforç. Però renunciar a les trobades familiars serà complicat. Les festes actuaven, aquest any, d'eina multifunció: Servien per cloure un any merdós; per encetar, en companyia, el 2021, que ha de compensar en tot el 2020; suposaven unes petites vacances per a ànimes fatigades; una normalitat fugaç; un respir.

Però no.

Només hem obert la porta una petita escletxa i el virus ha tornat a entrar com una tromba d'aigua. I per més difícil –que ho és– dir a la família "no, no ens podrem veure" sembla necessari començar-se a fer a la idea. Com comentava en Bernat Dedéu aquesta setmana l'únic argument que cal esgrimir és: "o això o la mort". Perquè aquesta malaltia mata. Cada dia vora una cinquantena de persones a Catalunya. I a aquest drama sí que no ens hi podem acostumar.

És comprensible que veiem una trobada familiar com un fet innocu o inofensiu. De la mateixa manera que validem en un primer moment qualsevol missatge que un conegut ens envia per xarxes socials, no podem pensar que algú a qui estimem ens pugui transmetre un virus "invisible". I així, ens traiem la mascareta i parlem cara a cara a casa durant les hores que calgui. Perquè casa nostra i "els nostres" no poden ser dolents. No podem assumir que no siguin espais segurs.

I no.

En els darrers mesos hem encadenat renúncies. I pensàvem que a canvi d'aquestes renúncies obtindríem certeses. Un mètode, un ordre encertat contra el virus, quelcom previsible. I no ha estat així. A hores d'ara no veiem que ni científics ni gestors públics tinguin la fórmula ajustada. L'únic sistema validat és el més bàsic: si no et veus amb ningú ni transmetràs ni en passaran el virus.

El 2020 ens ha obligat a intentar refer el calendari. Vam fer sant Jordi al juliol. El Barça va perdre la Champions a l'agost quan ho sol fer a l'abril. I qui sap si celebrarem un Nadal vacunat al març. L'única constància infal·lible, ara mateix, és la mort i la vergonya setmanal que et fan passar els partits independentistes en precampanya.

Venen més setmanes de tensió i angoixa i, l'alliberament que per molts podien ser les festes, està en dubte. No puc aportar cap mena de llum, però sí una petició de resistència: sigui quina sigui la circumstància, procurem ser feliços. I un desig: Els catalans vam convertir el billar espectacle en tradició, però la manera com viurem el Nadal pandèmic, no.