
ARA A PORTADA

- Pep Martí i Vallverdú
- Redactor de Política a Nació
La desjudicialització va ser un dels objectius explicitats en la darrera sessió de la mesa i es va expressar -amb més o menys matisos- la voluntat d'anar cap a una modificació del codi penal pel que fa a la sedició. Però el govern espanyol mostra la carta i l'amaga tot seguit quan es tracta de moure aquesta peça. Sánchez ja es va referir l'any 2020 a la predisposició a "modernitzar" la sedició per adequar-la a les legislacions europees "més modernes". Però tot seguit, tant el mateix president com membres autoritzats de l'executiu, com el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, han afegit que no hi ha majoria al Congrés per efectuar el canvi legal.
És evident que estam davant un pols pel relat. Des de la Generalitat i ERC es recorda una cosa tan evident com l'existència d'una majoria al Congrés per efectuar canvis en una llei orgànica com el codi penal. La majoria requerida és de 176 escons. Només cal tenir present que els pressupostos de l'Estat s'han aprovat per 187 vots. El fons del tema no és l'existència d'una base parlamentària per posar fi al concepte autoritari de sedició del codi penal espanyol, sinó estar disposat a fer-ho.
Aquí, l'article per adequar la tipificació de la sedició a la legislatura europea és el 545 del codi espanyol. Des d'ERC s'ha recordat la posició de l'assemblea parlamentària del Consell d'Europa i del grup de treball de les Nacions Unides, que han reclamat suprimir aquest concepte. En molts estats europeus ni tan sols està contemplat aquest delicte, un residu del passat autoritari. En el cas d'Alemanya, un tipus legal similar va ser suprimit fa més de cinquanta anys. Només cal recordar que el tribunal d'Schleswig-Holstein va descartar extradir Carles Puigdemont per un cas de rebel·lió.
En el cas de la legislatura del govern "més progressista de la història", la sedició, com altres temes, ha anat venint i marxant en funció del moment i la solidesa de Sánchez. Ha estat un exemple més del tacticisme de la Moncloa. A inicis d'any, la reforma del codi va saltar de l'agenda normativa de l'executiu. La necessitat del líder del PSOE de solidificar la seva majoria davant l'enorme erosió de l'executiu va fer que aquesta carpeta es reobrís. Però la partida serà llarga.
Des d'Albània, Sánchez ha afegit un altre missatge no gaire subliminal sobre política catalana, quan ha reiterat la posició de l'estat espanyol en contra del reconeixement de la independència de Kosovo: "Una declaració unilateral d'independència viola el dret internacional". Quan es tracta de negociar amb l'estat espanyol, el que sembla que es guanya pel matí, es perd a la tarda. Ningú va dir que fos fàcil. Però sí que convindria que si no vol acabar donant la raó als qui des de l'independentisme, legítimament -i també per raons polítiques- qüestionen la via de la taula de diàleg, Sánchez nodrís els arguments dels qui defensen la conveniència de negociar amb ell.
Nascut a Barcelona el 1964, forma part de Nació des del 2015. Llicenciat en Filosofia i Lletres (Història Contemporània) per la UAB. Va estar molts anys al setmanari El Triangle, on va escriure bastant sobre temes d'Església. Abans, havia treballat a l'Arxiu Central del Departament de Governació. Ha escrit una biografia d'Antonio Maura (Ediciones B), una de breu de Josep Tarradellas (Fundació Irla), una història del Club d'Amics de la Unesco de Barcelona i un recull d'entrevistes fetes a Nació (Catalunya, cap on vas?). El darrer llibre ha estat Els que manen, amb Miquel Macià, sobre 50 nissagues catalanes amb poder.
Et pot interessar
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.