No hi ha límits constitucionals al diàleg
«Si la Constitució espanyola no instaura cap democràcia militant, sinó una democràcia plural i oberta a la transformació, cap límit no imposa a la taula de negociació»
ARA A PORTADA
-
El decret de renovables, primera víctima de les desconfiances pel finançament Arnau Urgell i Vidal | Bernat Surroca Albet
-
-
El PSC tornaria a guanyar les eleccions i es veuria poc afectat per la corrupció de Madrid Ona Sindreu Cladera
-
El govern espanyol preveu que les mesures contra la corrupció «estiguin aprovades o en tràmit» en un any Redacció
-
Precisament d'ella ha dit el Tribunal Constitucional que no protegeix una "democràcia militant". El fet que el Text constitucional no contingui límits materials a la seva reforma (arts. 166 a 169 CE) i que reconegui, al mateix temps, un conjunt de llibertats de reforç a la defensa de la lliure ideologia (arts. 16 i 20 CE), comporta poder excloure la democràcia espanyola d'aquelles democràcies que no toleren opcions contràries als valors i principis consagrats constitucionalment, com ho fou l'alemanya dels anys 50 als 70 on s'il·legalitzaren partits (com el comunista) o es prohibí l'exercici professional a funcionaris de "dubtosa" ideologia (Berufsverbot).
La democràcia espanyola, per contra, d'acord amb la seva configuració constitucional, no inconstitucionalitza la defensa de fins o condemna d'ideologies contraris a ella. No és una democràcia en la qual es generi un "metadret natural i fonamental" d'autodefensa de la unitat de l'Estat, que es converteixi en paràmetre de referència per a la validesa i interpretació dels drets individuals i col·lectius, i que s'imposi jeràrquicament sobre ells.
No exclou de la legalitat subjectes o grups que tinguin una idea del Dret o de l'organització social diferent o contradictòria amb la de la mateixa Constitució. I així ho ha afirmat el Tribunal Constitucional des de la STC 48/2003 fins a la 42/2014: tot projecte polític o social és compatible amb la Constitució, fins i tot aquell que en sigui contrari, sempre que no es defensi a través d'una activitat que vulneri el principi democràtic o els drets fonamentals.
En conseqüència, ¿per què s'hauria d'excloure de la mesa de negociació la discussió sobre la celebració del referèndum que majoritàriament la ciutadania de Catalunya reclama? ¿Quin topall té la Constitució espanyola per considerar inconstitucional l'expressió col·lectiva de la voluntat contrària al manteniment de la unitat amb l'Estat espanyol, si la Constitució no imposa cap adhesió al principi d'unitat? ¿Com podria la celebració d'una consulta als ciutadans de Catalunya sobre el seu futur com a comunitat política atemptar contra el principi democràtic o els drets fonamentals, si precisament expressar-se a través d'una consulta està emparat pel principi democràtic i és exercici de drets fonamentals ja reconeguts per la mateixa Constitució?
Ni el reconeixement de la indissoluble unitat de la nació espanyola (art. 2 CE) fa impossible constitucionalment la secessió de part del seu territori, ni molt menys impedeix parlar sobre l'exteriorització conjunta d'aquella voluntat de secessió.
Si la Constitució espanyola no instaura cap democràcia militant, sinó una democràcia plural i oberta a la transformació, cap límit no imposa a la taula de negociació. Cap límit no imposa, per tant, a començar a parlar sobre el com i el quan se celebrarà el referèndum per preguntar a la ciutadania de Catalunya pel seu futur com a comunitat política.
Catedràtica de Dret Constitucional a la Universitat Autònoma de Barcelona. He dedicat la recerca a l’estudi dels drets i deures constitucionals; a l’organització territorial de l’Estat; al sistema de fonts del dret, al dret processal constitucional; al dret públic de Catalunya; i, actualment, a la construcció jurídica del dret a decidir.
Entre d'altres, he estat lletrada del Tribunal Constitucional espanyol; membre de la Comissió Assessora de la Reforma de l’Autogovern de la Generalitat de Catalunya durant el procés de reforma de l’Estatut català de 2006; i del Consejo Asesor para la modernización del Estado de las Autonomías, en el procés de reforma de l’Estatut andalús de 2007.
Et pot interessar
- No hi ha límits constitucionals al diàleg · Opinió · Nació Digital
-
- Iniciar Sessió
- Subscriu-t'hi
- Newsletter
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació Digital?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.