Pequín 1984

«Des de fa tres mesos si t’enganxen fumant al metro o amb un bitllet caducat, et van restant punts i quan te'n quedes sense et poden prohibir pujar a trens o a avions»

16 de juliol de 2018
I si George Orwell només es va equivocar de 34 anys i ja haguéssim arribat al seu 1984? I si Black Mirror no fos només una distòpia? I si estiguéssim a punt d’entrar en una nova era i la Xina en fos el banc de proves?

Com era d’esperar, el govern de Pequín ha tornat a passar la mà per la cara als Estats Units i, mentre Amazon continua fent assajos, al gegant asiàtic ja han començat a obrir botigues sense personal. Una de les pioneres ha estat Bingobox, que acaba d’instal·lar dos supermercats a Xangai i al setembre espera tenir-ne dos-cents més arreu del país. El client passa un codi QR a l’entrada, escaneja els productes i els paga a través d’aplicacions de mòbil. Si el càrrec és correcte, les portes de la botiga s’obren; si algú intenta robar sonen les alarmes, i si intenta marxar sense pagar, les càmeres el detecten i automàticament li arriba una alerta al mòbil reclamant-li el pagament.  

Però no és només l’empresa privada. El mateix govern xinès ha posat en marxa un carnet de punts per als bons ciutadans. Des de fa tres mesos si t’enganxen fumant al metro o amb un bitllet caducat, et van restant punts i quan te'n quedes sense et poden prohibir pujar a trens o a avions. I això només és un pilot. A partir del 2020 el sistema ho ha d’englobar tot i, per exemple, et podran prendre punts si no pagues les factures o el lloguer, i si tens pocs punts no podràs optar a segons quines feines o no podràs matricular els fills a una escola privada, o tindràs una velocitat més lenta a Internet, o directament et vetaran l’obtenció de visats per viatjar lliurement.

Aquest sistema del Gran Germà ha arribat fins al punt de l'esperpent amb els díscols. A un dels emblemàtics opositors li han arribat a "regalar" unes vacances pagades en una illa lluny de la capital just els dies que se celebra el Congrés del partit. O han aparegut diversos homes fent una coreografia amb paraigües per tapar les declaracions d’un opositor que estaven captant les càmeres al mig del carrer. És a dir, en comptes de fer servir la violència, opten per l’acció còmica perquè la censura no incomodi l’opinió pública.

Ara bé, això que ja està passant a la Xina podria passar també a casa nostra? Potser ja està començant a arribar. Al mateix Aeroport del Prat ja tenim accessos sense vigilants, que ens obren portes per reconeixement facial. O mirem-nos la butxaca: amb el mòbil poden saber en tot moment on som, amb qui parlem o què soparem aquest vespre. Però vaja, no ens alarmem, que de moment 1984 és només un llibre, Black Mirror, una sèrie, i la Xina ens cau molt lluny. Oi?