Per un 2020 crític
«Només amb societats conscients podem aspirar a societats exigents. Només amb nords crítics podrem tenir suds lliures»
ARA A PORTADA
Tampoc hi ha massa elements per ser positius amb alguns dels països on la població s'ha aixecat aquest 2019 contra el règim o l'statu quo. No sembla que els hongkonguesos tinguin massa poder de negociació davant la Xina de Xi Jinping però tampoc semblen disposats a rendir-se. Continuar tenint el sistema de drets i garanties únic dins la República Popular de la Xina és un privilegi que no es poden permetre perdre. Aquesta és la seva principal carta: tenen tant a perdre que estan disposats a patir baixes. Ja han comprovat que ni l'anterior potència, el Regne Unit, alça la veu massa alt davant el tot poderós imperi comercial així que només es tenen a ells mateixos. Aquesta percepció deu ser compartida per moltes altres societats en peu de guerra perquè l'anomenat Nord Global està immers en les seves pròpies dinàmiques i fluxos polítics i sembla poc amoïnat per recuperar el lideratge de fa unes dècades en la defensa dels drets i les llibertats. Quan les poblacions s'han alçat al Sudan, a Xile, a l'Equador o al Líban, pocs han estat els estats que han reclamat de forma taxant que es respectin els drets i la seguretat dels ciutadans. Quin estat no té un grup o minoria que podria seguir la corrent de mobilitzacions?
Fem doncs un esforç per pensar en dinàmiques o elements que puguin deixar lloc a l'optimisme: a nivell mundial, tot i que de forma molt desigual encara –tant geogràficament com per segments de població– creix la consciència ambiental i energètica, la consciència de les desigualtats nord-sud que ofeguen a tants milions de persones, creixen els llocs del món on els drets de les nenes i les dones passen a estar legislats i protegits (tot i que, alhora, creixen els països del nord on els populismes o la ultradreta volen fer-los retrocedir) i es comença a parlar de forma més àmplia de com el sistema capitalisme és l'arrel de molts dels problemes actuals. Només amb societats conscients podem aspirar a societats exigents. Només amb nords crítics podrem tenir suds lliures. No hi ha altra via que continuar treballant tots, en el dia a dia, en els nostres entorns, per contribuir al debat públic informat, respectuós i crític, molt crític.
Soc politòloga especialitzada en Conflictes, Seguretat i Defensa. Després de treballar en cooperació al desenvolupament i emergències humanitàries a l'Àfrica Occidental, els Balcans o l'Orient Proper, centro la meva activitat investigadora en la gestió de conflictes i crisis securitàries amb especial focus regional a la Mediterrània. Soc professora associada de la UB i la URL, i observadora electoral internacional per l'OSCE.
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.