Periodisme a Mèxic: entre la ploma i el plom

«Volem aprofitar aquesta influència per contribuir a millorar la terrible situació dels periodistes mexicans, perquè puguin exercir la seva professió en llibertat i amb seguretat»

10 d’abril de 2019
"Exercir la llibertat d’expressió és que et posin una daga en el coll. A Mèxic hi ha barra lliure per matar periodistes”. Aquestes paraules del periodista Jorge Sánchez en el Parlament Europeu durant la presentació del programa De la Mano, reflecteixen a la perfecció la realitat quotidiana que viuen milers de periodistes a la república federal de Mèxic. Malauradament, Sánchez sap molt bé de què parla.

El 2 de gener de 2015 nou sicaris van entrar a casa seva i es van emportar el seu pare, José Moisés Sánchez, i vint-i-dos dies va aparèixer mort en circumstàncies violentes. Va passar a l’estat de Veracruz però a tot Mèxic la situació és la mateixa per als periodistes. Segons l’organització Article 19, des de l’any 2000, 124 periodistes han estat assassinats, 24 han desaparegut i milers han estat agredits.
 
Per això he volgut promoure De la Mano, un programa d'agermanament d'eurodiputats amb periodistes mexicans que tenen la vida en risc, perquè mantinguin contactes periòdics. D'un temps ençà, s'ha comprovat que una relació d'amistat i suport entre periodistes mexicans i diputats estrangers -particularment europeus- té un efecte protector en el periodista i en el seu entorn. A les autoritats locals i estatals els inquieta que el clima de violència intolerable que es viu al seu país contra els periodistes estigui sotmès a l’observació internacional.

Per aquesta raó, vam decidir iniciar aquest programa, encara que fos molt al final de la present legislatura, perquè si ja deixem el programa en marxa serà més fàcil que tingui continuïtat en la següent legislatura. I també per promoure la conscienciació de la població sobre el problema d'una violència gairebé impune, que no només afecta periodistes sinó també a defensors dels drets humans i als líders indígenes. De moment, cinc eurodiputats (Molly Scott-Cato, Jude Kirgton-Darling, Estefanía Torres, Ernest Urtasun i Miguel Urbán), s'han agermanat amb Jorge Sánchez, Verónica Espinosa, Gloria Ruiz, Rosa Eugenia Linares i Jesús Humberto González Deleija.

Els periodistes han estat seleccionats per l'organització no governamental Article 19, que té com a objectiu defensar el dret a informar i a la llibertat d'expressió, i que justament té la seva oficina per al continent americà a Ciutat de Mèxic. La periodista Carmen Aristegui i jo mateix som els promotors i valedors del programa.
 
Els parlamentaris europeus tenim poc poder, però sí certa influència. Amb aquest programa volem aprofitar aquesta influència per contribuir a millorar la terrible situació dels periodistes mexicans, perquè puguin exercir la seva professió en llibertat i amb seguretat. Aquest és un objectiu bàsic perquè un estat pugui ser considerat plenament democràtic.