Catalunya ha demostrat que és capaç de reaccionar pacíficament a la barbàrie. La d'avui ha estat la manifestació d'una ciutadania valenta i solidària que ha sortit a cridar que repudia el terror. El que s'ha viscut pel centre de la ciutat ha estat una demostració massiva i unitària de rebuig a la violència, un sentiment unànime per la convivència i el respecte. Mig milió de persones han expressat el seu clam en favor de la pau, han recordat les víctimes i el dolor dels familiars.
Ha estat també la manifestació de la gent del carrer, la que ha volgut agrair l'acció dels cossos policials per la seva professionalitat. Però també als serveis d'emergència, al personal dels hospitals, als taxistes, als forenses, als treballadors de la neteja, als floristes de la Rambla, als quiosquers, als botiguers i a tots aquells que van atendre el caos i les urgències durant les primeres hores dels atemptats. Ells van viure de primera mà l'horror i van ser els primers que van reaccionar a unes imatges que tothom vol deixar enrere. Per a tots ells hi ha hagut emotius aplaudiments de la gent concentrada. També s'han deixat sentir les crítiques que denunciaven la hipocresia dels que trafiquen amb armes, expressades en pancartes blaves amb els missatges: "Volem pau, no volem vendre armes" o "Les vostres guerres, els nostres morts".
Catalunya sempre ha fet gala de tolerància i respecte perquè sabem que l'hostilitat i la islamofòbia no porten enlloc. Però igual que altres ciutats europees en situacions similars, aquests dies hem pogut constatar que la multiculturalitat és un camí complicat i difícil de transitar. Les condemnes de la comunitat musulmana als atemptats d'Estat Islàmic serviran per continuar treballant en el model de convivència que defensem, però no n'hi ha prou. La germana d'un dels terroristes ho expressava així a Ripoll: "Tenim un veritable problema que no hem d'amagar. Hem de fer autocrítica i resoldre com afrontar el futur, perquè tothom rebutgi qualsevol missatge extremista". I insistia Míriam Hatibi, la portaveu de la Fundació Ibn Battuta: “Entre tots, hem d'intentar ajudar tota aquesta gent que perd el sentit dels nostres objectius de vida i dels valors que compartim”.
Però una manifestació tan exemplar com la d'avui, no resol el problema. En el futur haurem de pensar noves mesures per assegurar, si es pot, que no hi hagi integristes a casa nostra que puguin manipular la vida de joves i la convivència d'un país. Jordi Moreras, expert en l'islam, explicava que s'han estudiat molt poc els motius que han provocat els atemptats. "Necessitem activar la nostra intel·ligència social per afrontar tots els fenòmens de la radicalització". Segons ell, les causes que han permès actuar a aquesta cèl·lula terrorista continuen entre nosaltres.