
ARA A PORTADA

- Pep Martí i Vallverdú
- Redactor de Política a Nació
Que la legislatura no seria plàcida ja ho sabíem. Pedro Sánchez va ser investit fa un mes i mig per una majoria que va de Podem a Junts, passant per Bildu i PNB. Amb l'actual composició del Congrés, el president espanyol necessita el suport de tots els seus socis per tirar endavant. Però el primer roc en el camí de la legislatura s'ha produït només començar. Sánchez no aconsegueix desprendre's d'un estil de governar molt particular, en què no sembla estalviar tics presidencialistes. A vegades, el PSOE delata tons d'hegemonies perdudes i actua com si no necessités del concurs de molts socis i, a més, de socis molt diversos.
L'executiu espanyol continua abusant dels decrets òmnibus, aquests paquets de mesures urgents que apleguen àmbits dels més diversos en un poti-poti que, si no està ben negociat, és de difícil digestió. I que, al capdavall, l'únic que pretén és reduir el debat tant com es pugui. Només cal recordar el llarg nom del decret, que afronta tot això: "L'execució del pla de recuperació, transformació i resiliència en matèria de servei públic de justícia, funció pública, règim local i mecenatge". La regulació de les qüestions prejudicials -que ja ara plantegen la possibilitat que un jutge pregunti al Tribunal de Justícia de la UE si una determinada llei encaixa en el dret europeu. Una opció que pot acabar allargant l'entrada en vigor d'una llei, per molt aprovada que estigui.
A la vegada, però, als socis els convé -o els hauria de convenir- la màxima estabilitat de la legislatura. Que vol dir més que la seva simple continuïtat. També la seva robustesa és un factor que ajudarà a tirar endavant els acords subscrits entre socialistes i el bloc independentista. Si el PSOE actua com si li sobressin suports, un sector de l'independentisme no surt de les seves batusses tàctiques, que ja no generen interès. La realitat és més crua. L'ofensiva contra la llei és formidable i cal recordar que només ha arrencat la partida al Congrés. La tramitació pel Senat -en mans del PP per majoria absoluta- serà un difícil congost. Cal administrar les pressions i les amenaces.
Convé que la legislatura triomfi. Que duri i que es plasmin en obra política els pactes creatius assolits entre l'esquerra espanyola i el sobiranisme. L'amnistia encara no està feta i haurà de bregar amb un exèrcit potent d'enemics. Se n'ha de ser conscient a Barcelona, a Waterloo i a la Moncloa. Els socis de la investidura necessiten establir un mètode pràctic que impedeixi que l'intent de superar el conflicte polític sigui víctima dels elements, inclòs entre ells l'independentisme.
Nascut a Barcelona el 1964, forma part de Nació des del 2015. Llicenciat en Filosofia i Lletres (Història Contemporània) per la UAB. Va estar molts anys al setmanari El Triangle, on va escriure bastant sobre temes d'Església. Abans, havia treballat a l'Arxiu Central del Departament de Governació. Ha escrit una biografia d'Antonio Maura (Ediciones B), una de breu de Josep Tarradellas (Fundació Irla), una història del Club d'Amics de la Unesco de Barcelona i un recull d'entrevistes fetes a Nació (Catalunya, cap on vas?). El darrer llibre ha estat Els que manen, amb Miquel Macià, sobre 50 nissagues catalanes amb poder.
Et pot interessar
- Més memòria i menys policies Bernat Surroca Albet
- «Ara que ens hem trobat es tracta de no perdre'ns» Joan Foguet
- Homes joves i extrema dreta Alessandra Palomar
- Qui ha posat en risc les pensions? Jordi Graupera
- Mercader, el noi de la mare Jordi Font Cardona
- Un sistema social fort davant les complexitats Marina Geli
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.