Aquests dies he sentit més d’un cop que no tenim dret a indignar-nos amb la sentència de "la Manada" si no ens l’hem llegida tota. Ja que hi som, hi podríem afegir als que no som experts en lleis. Mentrestant, la classe política s’afanya a constatar que s’ha de reformar el Codi Penal perquè mai més no es pugui confondre un abús amb una violació, com si en un cinc contra una hi hagués confusió possible. En tot cas, el problema no és del text de la llei; el problema el té la Justícia quan la població no entén una sentència perquè, sense necessitat d’haver estudiat Dret, s’escapa al sentit comú del que és just.
La justícia espanyola ja fa temps que està sota sospita. I es posa cada cop més en evidència quan ja no es tracta només d’una qüestió d’ideologia política, quan ja no som només els independentistes els que ens adonem que no imparteixen justícia sinó que se la fan a mida. En paral·lel, hi ha el judici cada cop més pudent del cas d’Altsasu, i ara aquest de "la Manada". Em va impactar veure el ministre Catalá protegit pels seus escortes de la indignació de la gent, i no a Arenys de Munt sinó a Còrdova. Potser són ganes meves de veure algun moviment positiu a la situació que vivim, però em sembla detectar, també a Espanya, una conscienciació del carrer en el sentit que la Justícia no és igual per a tothom. Que no hi havia separació entre els poders de l’Estat ja ho sabíem. I ara també sabem que hi ha una llei si ets polític independentista i una altra si ets Guàrdia Civil. O cunyat del Cap de l’Estat.
Aquesta setmana vaig repiular un tuit brillant de @MelciorComes. Deia: “Si em topo un Guàrdia Civil provocador, intentaré penetrar-lo perquè té menys pena que barallar-m’hi”. Un sarcasme ben trobat però que apunta el perill que la societat tingui la temptació de prendre’s la justícia per la seva mà. Qui podria culpar la família de la noia violada als Sanfermines d’anar-se’n a buscar els mascles que la van traumatitzar de per vida?
La primera conseqüència de la sentència és que la cap de comunicació dels Mossos d’Esquadra, elogiada i premiada per la seva gestió informativa de l’atemptat del 17 d’agost, ha estat destituïda per un tuit en què qüestionava l’eficiència del poder judicial, mentre que el Guàrdia Civil i el soldat que formaven part de "la Manada" continuaran cobrant el 75% del sou mentre la sentència no sigui ferma.
I parlem només d’aquesta setmana. Recordeu que, entre altres barbaritats, el PP ha destrossat ordinadors per obstruir investigacions de corrupció i que la Justícia espanyola no ha estat capaç d’escatir qui caram era el tal M. Rajoy que va cobrar sobresous en B.
I així, amb aquesta Justícia d’arcada, amb les llibertats d’expressió patint a diari una nova retallada, em fan molta gràcia els que s’escarrassen a proclamar que vivim en un Estat de Dret on qui la fa la paga. Ja m’explicareu per què no haig de pensar que visc en una dictadura.
Segur que no és una dictadura?
«La justícia espanyola ja fa temps que està sota sospita. I es posa cada cop més en evidència quan ja no es tracta només d’una qüestió d’ideologia política»
Ara a portada
-
-
Societat Qui serà el nou Papa? Guia per entendre els equilibris d'una decisió transcendental Pep Martí i Vallverdú
-
Energia D'on ve i qui la consumeix: així funciona l'energia elèctrica a Catalunya Ona Sindreu Cladera
-
Societat Les altres grans transformacions de Barcelona: obres pendents i promeses a mitges David Cobo
-
Economia Puigdemont admet ara la «discrepància» amb el conseller de Junts a la CNMC que va votar sí a l'opa al Sabadell Marc Orts i Cussó
29 d’abril de 2018