Als polítics (i als ciutadans també, que tots tenim un Francis Underwood a dintre) ens encanten les eleccions. I sembla que si no hi ha paperetes i programes i eslògans doncs no estem tranquils. Bé, el nou dia D és el 26 de maig de 2019. Nova festa de la democràcia. Eleccions municipals i europees. Més d'una urna a la mesa electoral. I imagino que sense polis atonyinant ciutadans, però a Espanya tot és posar-s'hi.
Si tot va bé és la propera cita que tenim, perquè a la Generalitat li convé estabilitat si es vol dotar l'independentisme de més múscul institucional i, per tant, real. I el que més m'agrada de tot plegat és que ningú sap res de com anirà. Els comicis locals són molt particulars i en cada vila hi ha la seva pròpia literatura, el mateix Joc de Trons que fa que més que mai prevalgui la predicció de proximitat.
Hi ha qui compta amb la previsió que es repeteixin els resultats del 21-D. Agosarat. Desembre de 2017, sembla lluny. Ens acabaven de pegar i empresonaven i perseguien els nostres representants. Anem a velocitat supersònica. És veritat que ara estem en una hora vall de la revolució democràtica i pausada de Catalunya, però el que importa, com gairebé sempre, és com acaba la cosa. Tot va bé si acaba bé, diu la dita. Quanta raó. Sí que hi ha punts ben ancorats malgrat les marees i els màsters:
1. El sobiranisme és la principal idea-força de la política catalana malgrat els petits detalls que podrien acabar amb la paciència de qualsevol. PDECat i ERC han de refer els ponts per baix i entendre que la situació dels presos pot ser benzina política només els dies senars, no sempre.
2. La màquina del temps que ha portat Espanya a èpoques grises en qüestions de drets civils i polítics, amb presos polítics i afilats, fa que ja no valgui un mínim gest provinent de Madrid, estem en una altra temporada. En això la CUP hauran de ser exigents com sempre i realistes com mai.
3. L'unionisme seriós considera que cal trepitjar la pilota i jugar ras. Els exabruptes de Ciutadans en competició amb el PP neoaznarista de Pablo Casado arribaran a un límit, i veurem de nou les terceres vies per tot arreu. Els socialistes tenen i tindran una gran oportunitat d'esponjar des del catalanisme no sobiranista (difícil) fins als unionistes que no volen escarafalls ni banderes amb pollastres (fàcil).
4. Ada Colau és Ada Colau i té molt d'interès en Ada Colau i tot el que representa Ada Colau i el futur del projecte d'Ada Colau, tenint en compte què o qui podria seguir amb el llegat d'Ada Colau.
Deia Konrad Adenauer, canciller de ferro i moltes altres coses, que "en política l'important no és tenir raó sinó que te la donin". Però ara mateix cal tenir alguna raó de fons, conviccions se'n deia abans.
La política catalana, i penso sobretot en l'exemple de Barcelona, sembla un d'aquells nois que fa malabarismes als semàfors tot esperant un propina. Que si l'alcaldessa, que si l'exprimer ministre francès rebutjat per dos partits francesos, que si les primàries independentistes, que si l'Alberto Fernández ataca de nou, que si algú sap on és el PSC de Sarrià que tot ho sabia,...
Després d'un estiu protagonitzat per manters, rates i delinqüents de novel·la de sèrie B, la ciutat sembla sense oxigen. I molt lluny d'allò que ara se'n diu tenir relat. També és veritat que si no pots millorar el silenci, millor no dir res.
Totes les viles de Catalunya, però, tenen deures: mirar-se al mirall. Sí nois, fa mandra. Ser exigent i ser just: tenim un municipi que respira? Tenim un municipi que pugui ajudar al país a ser el que vulgui ser? Els americans sempre diuen que tota la política és local, com el periodisme afegeixo jo. A Catalunya qui ha entès això sempre ha sortit guanyant, i així seguirà sent. Això sí, guanyarà qui sàpiga identificar què hi veu al mirall.
Si no escalfem motors...
«Els americans sempre diuen que tota la política és local. A Catalunya qui ha entès això sempre ha sortit guanyant, i així seguirà sent»
Ara a portada