Podríem dir moltes coses sobre la personalitat nacional d'Escòcia i la de Catalunya. Podríem trobar i explicar paral·lelismes en moltes i moltes pàgines d'història i assenyalar les similituds d'alguns trets fonamentals. Naturalment hauríem de posar també sobre la taula les diferencies, que són moltes. Però la síntesi dels moments més èpics de la història medieval escocesa i la catalana tenen molts trets en comú, sobretot quan s'estaven posant les bases els estats que configurarien l'Europa de l'Edat Moderna i dels inicis de la Contemporània.
Evidentment podem comparar també les realitats que han portat, fa poc, a dos referèndums d'autodeterminació tan diferents. Però si volem comparar a grans trets aquells llunyans moments de la història escocesa amb la -encara avui- tensió nacional que es viu a Catalunya, no cal que fem grans lectures de llibres. Si no ets dels que els agrada llegir, te'n fas una idea -salvant les diferències temporals òbvies- si tornes a veure Braveheart, l'històric film protagonitzat x Mel Gibson (1995) o, si volem estar més à la page, veure el robust film que acaba de crear Netflix: El rei proscrit ("Outlaw king").
El cinema ha estat utilitzat, des d'abans de la 2a Guerra Mundial fins avui, com a potent eina de propaganda política i ideològica al servei d'unes o altres idees. Segurament aquesta nova pel·lícula, El rei proscrit, també n'és una i la passió del seu director, l'escocès David Mackenzie, es deixa sentir en una trama que arrenca just després de la mort del cabdill William Wallace (Braveheart).
Hi ha moments que, tot veient la pel·lícula, perceps uns paral·lelismes tan clars que, si canviéssim els noms de les persones i els topònims -i els preciosos paisatges, evidentment- podria semblar que la cosa no va d'Anglaterra i Escòcia sinó de Castella i Catalunya.
I per acabar-ho d'arreglar, tot d'una t'adones que la cara del personatge principal del film, el rei escocès Robert Bruce, fa estona que et sona familiar. I llavors caus en què estàs veient en Tian Riba, la "parella" de Xavier Sala i Martín al programa de TV3 "Economia en colors"!!
Bé, en veritat no és així. No és ell. L'actor és Chris Pine -són clavats- que interpreta convincentment un rei Robert Bruce, a estones una mica "empanat". Però això darrer ja seria entrar en crítica cinematogràfica, que no és cosa meva. Mireu-lo i ja em direu si la tremenda similitud no ajuda a pensar que la cosa va de Catalunya!!!
I fins i tot sembla que, per tal que no en quedi cap dubte, a l'inici de la gran batalla final, la cavalleria anglesa, ben uniformada i equipada, arrenca la càrrega contra els camperols patriotes al conegut crit de "A por ellos"! Sí. Igual, igual.
Ara a portada