Torra en el punt de mira

13 de maig de 2018
El contrast enorme entre el to conciliador i seré del candidat Quim Torra i les intervencions contundents, crispades i àdhuc agressives dels partits unionistes del Parlament són un avís del que li espera al nou Govern Torra, un cop investit com a 131è president de la Generalitat de Catalunya. 

Tot i que intentin centrar els embats en escrits i piulades de Torra, no cal caure en l'engany: la reacció hauria estat la mateixa, independentment del candidat proposat. Els partits unionistes necessiten com l'aire que respiren mantenir obert el conflicte a Catalunya, tant per interessos electorals d'àmbit estatal com per la disputa ferotge per l'espai unionista a Catalunya.

Ho advertia el profesor Manel Delgado a l'entrevista publicada fa poques hores en aquest diari: és un pla premeditat per fomentar i aprofundir les divisions i el conflicte, semblant al que van executar els líders serbis en el conflicte dels Balcans.

D'aquí els insults i les desqualificacions al candidat durant la sessió d'investidura, que s'han vist elevades al paroxisme del ridícul a les xarxes socials, on membres del Parlament han arribat a fer servir etiquetes com #stopracisme per referir-se a Torra.

La investidura de Torra era una magnífica oportunitat per intentar rebaixar el conflicte i iniciar una nova etapa on cadascú defensés les seves posicions des del diàleg i l'intercanvi d'opinions. És el que s'inferia del to del candidat. Malauradament els partits de l'oposició no semblen disposats a escoltar. 

Amb la formació d'un nou govern, comença una nova etapa, que ha d'incloure el dol pel que es va fer malament a l'octubre i la depuració dels efectes nocius del 155. L'actuació coordinada de la Generalitat autonòmica i els organismes republicans de l'exterior ha de servir per iniciar un nou camí que aprengui dels errors comesos i s'alimenti de la força d'un moviment que continua creixent i pot superar en les properes convocatòries electorals la barrera del 50% dels vots.