Totes les persones tenim el dret de ser i estimar com vulguem. De fer-nos els petons amb qui vulguem. De ser respectades sigui quina sigui la nostra condició social, origen, llengua, creences, capacitats o discapacitats, sexe o condició sexual.
Igualment, tots i totes estem implicades en la lluita pels drets socials i aquest és un compromís del Govern de la Generalitat: construir un país amb tots els drets, construir un país per a tothom.
Catalunya ha liderat en el context europeu les polítiques en la lluita pels drets socials i, en concret, les del col·lectiu LGTBI. L’any 2004 es va reconèixer el dret a l’adopció per part de parelles del mateix sexe (un any abans que el matrimoni igualitari fos una realitat). L’any 2005 la Generalitat va crear el Programa per al col·lectiu Lesbià, Gai i Transsexual, exercint un lideratge que apostava clarament per unes polítiques LGTBI dins l’organigrama de govern i que fessin possible els avenços legislatius. Es va crear un consell de participació i elaborar un pla interdepartamental que concretaven aquesta voluntat política. L’octubre de 2014 Catalunya es va dotar d’una llei pionera, la llei 11/2014 per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Una llei que ens permet fer efectius els drets de les persones LGTBI i lluitar contra les agressions i discriminacions que pateixen pel simple fet d’estimar o sentir-se diferents al que els marquen els estereotips.
A hores d’ara continuem essent un país referent en llibertats i respecte dels drets de les persones LGBTI: en els darrers anys s’han fet centenars d’accions i destinat milions d’euros a polítiques de respecte de drets de les persones LGBTI. El darrer 2016, el Govern de la Generalitat ha impulsat un total de 115 accions interdepartamentals en el context de tots els seus Departaments amb un pressupost de més d’1.300.000€. Des de l’activació d’un pla contra l’assetjament escolar, a la formació de més de mil professional de les administracions públiques, formació de personal de les residències de gent gran, canvi de model de la salut per a persones trans, canvi de nom a les targetes sanitàries per a les persones trans, accés a la reproducció assistida de les dones lesbianes, campanyes de comunicació massives de difusió dels drets de les persones LGBTI... i fins a 115 accions que han arribat a milers de ciutadans. A més de la imprescindible xarxa de treball amb les entitats, i els ens locals. Fem una feina diària de treball per a la visibilització de la diversitat de sexe i condició sexual, per a la eliminació de les intoleràncies i les discriminacions. Són molts encara els reptes pendents i només amb un treball cooperatiu de ciutadania, moviments associatius i institucions aconseguirem eradicar actituds intolerants profundament arrelades en la nostre societat. Però la nostra voluntat és ferma i el nostre compromís rotund. Treballem per un país de petons de tots colors.
Tots els colors de l'Arc de Sant Martí
«Catalunya ha liderat en el context europeu les polítiques en la lluita pels drets socials i, en concret, les del col·lectiu LGTBI»
Ara a portada
-
Societat Més romana que espanyola: l'Església catalana, davant del Vaticà post-Francesc Pep Martí i Vallverdú
-
Internacional «Vladímir, para!»: Trump exigeix a Putin que signi ja un acord de pau després de l'atac rus a Kíiv Redacció
-
-
-
Política Un altre triple salt mortal de Sánchez: fer de la necessitat virtut amb la despesa militar Tania Tapia Díaz