
ARA A PORTADA

- Eduard Voltas
- Periodista i editor
[noticiadiari]2/270248[/noticiadiari]
La volguda confusió entre la presidència a l’exili i el lideratge electoral d’una força política concreta que fa coses concretes (blasmar l’impost de successions, defensar els apartaments turístics, ampliar l’aeroport o aplaudir el Hard Rock) l’ha perjudicat sobretot a ell, que no ha gaudit del reconeixement i suport transversal que mereix un president a l’exili. Era possible fer-ho diferent? Tarradellas va marxar a l’exili com a dirigent d’ERC, però un cop elegit president es va oblidar del seu partit per poder ser la representació simbòlica d’un país sencer. Puigdemont hauria pogut fer el mateix, deixar que el món postconvergent s’organitzés per ell mateix, renunciar a competir electoralment i situar-se au dessús de la mêlée, dedicant-se a la internacionalització de la causa catalana. President d’un país, no líder d’un partit. Va triar el camí contrari.
[noticiadiari]2/270218[/noticiadiari]
El retorn del president, doncs, passa necessàriament per la derrota electoral de les altres opcions independentistes el 12 de maig. Així de cru és el xantatge emocional, acompanyat d’una sobredosi de simbolisme no surrender que obvia que si el retorn és possible és gràcies a haver investit un president espanyol del 155 i haver-hi negociat, precisament tot allò que fins fa quatre dies era titllat de rendició. Sobredosi de simbolisme que també serà útil per tapar el programa electoral i evitar respondre preguntes concretes sobre la governació del país els pròxims quatre anys. Mentre el mag Puigdemont atrau l’atenció del públic, centenars de quadres postconvergents es preparen per governar d’una determinada manera. L’encanteri necessita durar set setmanes, les que falten per anar a les urnes.
Nascut a Barcelona (1970), és periodista i editor. Ha estat redactor i cap de redacció a la revista El Temps (1991-1997), i ha dirigit les revistes Descobrir Catalunya (1997-2000) i Sàpiens (2002-2003). Cofundador del Grup Cultura 03, del qual va ser director de continguts. Ha estat vicepresident segon d'Omnium Cultural i secretari de Cultura de la Generalitat (2006-2010). Va exercir la docència a la Facultat de Comunicació Blanquerna durant vint anys (1997-2017). Actualment, és directiu a l'empresa privada i col·labora en diversos mitjans de comunicació. El podeu seguir al canal de Telegram.
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.