Centelles celebra una nova edició de la Fira de la Tòfona

Aquest cap de setmana el municipi desplega actes diversos de divulgació i degustació del diamant negre de la cuina

Centelles celebra la 17a edició de la Fira de la Tòfona els dies 20, 21 i 22 de desembre.
Centelles celebra la 17a edició de la Fira de la Tòfona els dies 20, 21 i 22 de desembre. | Toni Carrasco
16 de desembre de 2024, 09:13
Actualitzat: 13:06h

A punt de complir la majoria d'edat, la 17a Fira de la Tòfona de Centelles ha ampliat els dies d'activitats passant de dos a tres jornades. La mostra tindrà lloc aquest cap de setmana, els dies 20, 21 i 22 de desembre: el divendres arrencarà amb un taller de cuina fàcil a càrrec de la cuinera local, Montse Uran i també tindrà lloc una xerrada sobre els tofonaires centellencs que als anys seixanta anaven a fer províncies amb el testimoni d'un d'ells, Andreu Mas, tot plegat moderat per Jaume Guinovart.

El dissabte i el diumenge l'esdeveniment acollirà activitats en quatre espais diferenciats: el passeig, la carpa de la plaça Major, els horts del Palau dels Comtes i la Casa del Galejador, situada darrere de l'església. El Passeig serà, com cada any, l'espai firal. Enguany hi haurà una trentena de parades de tòfona fresca i de productes trufats elaborats amb la Tuber Melanosporum, la tòfona negra del nostre país, el diamant negre de la cuina d'arreu.

Presentació de la 17a edició de la Fira de la Tòfona de Centelles.
Presentació de la 17a edició de la Fira de la Tòfona de Centelles.Toni Carrasco

A la plaça Major la carpa acollirà, tant dissabte com diumenge, esmorzars de forquilla i ganivet a càrrec de Pau Guiteras, Cesc Molera, Jordi Parareda, Taula Dolça i Osona Cuina, tallers infantils o demostracions de com elaborar plats amb tòfona a càrrec del sommelier Ferran Vila i el xef de l'Atempo, Iñaki Aldrey.

Als horts del Palau dels Comtes se celebrarà l'11è concurs de gossos tofonaires acompanyat d'una xerrada divulgativa, mentre que a la Casa del Galejador hi haurà la mostra de les diverses varietats de tòfona del nostre país, gentilesa de l'estudiosa Fina Vila, i també una petita exposició dels més de 500 llibres del fons personal del fotoperiodista i gastrònom Toni Carrasco.

També a la Casa del Galejador s'hi desplegaran els maridatges de cervesa de tòfona Terra amb formatges de la Llavina en una veritable mostra de degustació de productes de km 0. I el diumenge, en el marc d'una proposta singular, es podran experimentar les tècniques i els secrets del tast.

Tanmateix, una dotzena de bars, restaurants i establiments de plats preparats del municipi participaran en la fira oferint menús i plats amb tòfona. L'esdeveniment estarà presentat i moderat pel fotoperiodista, col·leccionista i gastrònom centellenc, Toni Carrasco.

Arxivat a