L'Església del Remei de Vic, a ritme de vals

Publicat el 30 de desembre de 2007 a les 14:41
 
Les entrades anticipades es podran adquirir a l'IMAC (plaça Don Miquel de Clariana, 3. Vic). Preu: 14 euros anticipada i 16 euros a taquilla.
 
L'única simfònica de l'Estat espanyol que és una SAL
 
Aquesta formació musical es va constituir l'any 1987 en el si de l'Associació d'Amics de l'Òpera de Sabadell; amb el temps s'ha anat consolidant com una formació musical de primera magnitud per la seva forta implantació popular. És l'única orquestra simfònica de l'estat espanyol organitzada empresarialment com a societat anònima laboral amb els músics i treballadors com a propietaris i accionistes.
 
Fins ara ha realitzat més de 900 actuacions i més de 50 enregistraments per a la ràdio i la televisió, amb un repertori que combina programes simfònics amb òpera, música contemporània i concerts populars. L'any 1992 va rebre el Premi Nacional de Música atorgat per la Generalitat de Catalunya en reconeixement a la seva trajectòria. Des dels seus inicis, l'Obra Social Caixa Sabadell li ha prestat diverses formes de suport, que s'han traduït en la promoció de concerts arreu de Catalunya.
 
La seva intensa activitat –més de 100 actuacions l'any– se centra, d'una banda, a la ciutat de Sabadell, on l'OSV realitza la seva temporada de concerts simfònics i és alhora l'orquestra titular del cicle Òpera a Catalunya, i de l'altra, al Palau de la Música Catalana, on s'ha consolidat el seu cicle Concerts Simfònics al Palau amb 12 concerts anuals.
 
Els directors titulars de l'orquestra han estat Albert Argudo, del 1988 al 1992; Jordi Mora, del 1993 al 1997; Salvador Brotons, del 1997 al 2002; i Edmon Colomer, del 2002 al 2005. Des del setembre del 2006, David Giménez Carreras n'és el director titular i Uwe Mund, el principal director convidat.
 
El director convidat a Vic
 
José Antonio Sainz Alfaro (Sant Sebastià, 1956) es va llicenciar en Ciències Físiques per la Universitat de Navarra. Va estudiar al Conservatori de Sant Sebastià amb Francisco Escudero i Tomás Aragüés i va completar la formació amb diversos cursos de direcció coral a l'estranger.
 
La relació amb la Coral del Pare Garayoa, que dirigí entre els anys 1980 i 1988, va ser molt fructífera tant a Euskadi com a fora. Va ampliar-ne notablement el repertori i va regularitzar-ne lapolítica discogràfica, especialment en el capítol de la polifonia religiosa, alhora que la féu actuar alFestival de Santander, a la Setmana Musical de Conca o, a l'estranger, a l'Accademia Chigiana de Siena. També durant la seva etapa com a director, va rebre diverses vegades el primer premi del Certamen de Masses Corals de Tolosa.
 
El 1974 va iniciar la seva relació amb l'Orfeón Donostiarra, com a baríton. Durant el anys vuitanta va col•laborar estretament amb el titular Antxon Ayestarán, i ben aviat va passar a ser l'assistent.
 
Com a sotsdirector va contribuir a la preparació de nombroses obres noves i va ajudar a impulsar una primerenca política d'expansió.
 
Arran de la sobtada mort d'Ayestarán, el 1988 va esdevenir titular de l'Orfeón. La Missa en Fa de Bruckner, Oedipe d'Enescu, La mort del bisbe de Brindisi de Menotti, Oedipus Rex de Stravinsky, Mors et vita de Gounod, Vespres de Rakhmàninov, Redemption de Franck, Simfonia núm. 2 de Mendelssohn o El somni de Geronci d'Elgar són algunes de les partitures que han entrat en el repertori de l'agrupació donostiarra els darrers anys.
 
Aquesta gran activitat reflecteix el seu impuls i la imatge moderna del conjunt, cada vegada mésconegut fora del país, a més de fer palesa la voluntat del director, que darrerament ha iniciat una prometedora tasca al capdavant de diverses orquestres, entre les quals destaquen la Filharmònica Nacional de Letònia, Sinfónica de Radiotelevisión Española, Simfònica d'Euskadi, Orquestra Nacional Russa, Simfònica d'Istanbul, Philharmonia Pomorska i la Nacional de l'Òpera de Sofia, amb les quals ha revisat, al costat de l'Orfeón Donostiarra, una bona part del més compromès repertori simfonicocoral.
 
El 1992 Radio Nacional de España va concedir-li el Premio Ojo Crítica de Música.
 
El programa complet
 
Festival de Valsos
Orquestra Simfònica del Vallès
José Antonio Sainz Alfaro, director
 
I part
Obertura ‘Guillem Tell ‘
Galop Gioacchino Rossini
(1792-1868)
Vals de la bella dorment
Piotr llich Txaikovski
(1840-1893)
Danses hongareses 5, 6 i 7
Johannes Brahms
(1833-1897)
La gazza ladra, obertura
Gioacchino Rossini
(1792-1868)
 
II part
Valsos, polques i marxes d'Strauss
Johann Strauss (1825-1899)
Sota llamps i trons "Unter Donner und Blitz",
polca ràpida, op. 324
Els boscos de Viena "Geschichten aus dem Wienerwald",
vals op. 325
El Cucut "Im Krapfenwald", polca francesa, op. 336. Pizzicato polka
Jokey-polka, op. 278
Josef Strauss (1827-1870)
El bell Danubi blau "An der schönen blauen Donau", vals op. 314
Johann Strauss (1825-1899)
 
ACTIVITAT: Festival de Valsos Caixa Sabadell
PATROCINA: Obra Social Caixa Sabadell
ORGANITZA: Orquestra Simfònica del Vallès
LLOC: Església del Remei (carrer del Remei, 50. Vic)
DATES: dimecres, 2 de gener del 2008
HORARI: 21 h
PREU: Anticipada: 14 €. Taquilla: 16 €