La regidoria de Llengua de Vic treballarà per garantir els drets lingüístics i fomentar l'ús del català a la ciutat

La integració de clàusules lingüístiques en els contractes públics o la realització d'enquestes d'ús de la llengua a les escoles de la ciutat són algunes de les accions que es desplegaran

Vic ha presentat el Pla d'Acció de la regidora de Llengua amb la presència de la directora de Plataforma per la Llengua, Rut Carandell.
Vic ha presentat el Pla d'Acció de la regidora de Llengua amb la presència de la directora de Plataforma per la Llengua, Rut Carandell. | Aj. Vic
18 d'abril del 2024
Actualitzat el 22 d'abril a les 16:21h

L'Ajuntament de Vic ha estrenat, aquest mandat, una nova regidoria Llengua capitanejada per Bet Piella. Aquest dimecres se n'ha presentat el Pla d'Acció -sota el lema Defensar la llengua, estimar el país- i les principals accions que es desplegaran durant aquest mandat amb l'objectiu de garantir els drets lingüístics i fomentar l'ús del català a la ciutat.

L'alcalde de Vic, Albert Castells, admet que "és un moment clau per la llengua catalana" i insisteix que el català "ha de continuar sent el pal del paller de la cohesió social a la ciutat". El batlle vigatà també remarca que és el moment de "redreçar el rumb": "No ens podem permetre que la llengua catalana entri en un moment de decadència, i la bona notícia és que encara som a temps de revertir la tendència".

La presentació s'ha emmarcat al voltant de la conferència El dret a viure plenament en català, a càrrec de Rut Carandell, directora de Plataforma per la Llengua, i d'un posterior torn obert de preguntes i debat a la Sala de la Columna del consistori.

Encomanar la consciència lingüística

"La llengua catalana ha estat sempre un element de cohesió a Vic i ha de continuar sent així", insisteix Bet Piella, que ha detallat algunes de les actuacions que es recolliran al Pla d'Acció per la Llengua. Entre d'altres, s'integraran clàusules lingüístiques als contractes i concursos públics de l'Ajuntament; es tindrà en compte el català en les bases reguladores de les subvencions que s'atorguin; es desenvoluparà un nou Reglament d'ús de la llengua catalana; es posarà en marxa una bústia de denúncia; o es reforçarà la formació de català del personal de l'ens.

En cultura es promourà un concurs de llengua entre les colles durant la Festa Major; o un cicle de xerrades amb influenciadors. En l'àmbit del comerç es prendran mesures per fomentar l'ús del català i per vetllar pel compliment de la llei de política lingüística; es considera, també, la creació d'un segell de responsabilitat lingüística que reconegui les empreses compromeses amb el català; s'impulsarà la realització d'enquestes al voltant de l'ús de la llengua a Vic, en especial, a les escoles de la ciutat. D'altra banda, Piella detalla que totes les àrees de l'Ajuntament oferiran activitats que incloguin la promoció del català.

Bet Piella, regidora de Cultura i Llengua de l'Ajuntament de Vic.
Bet Piella, regidora de Cultura i Llengua de l'Ajuntament de Vic.L.Busquets / ACN

"Volem crear l'ambient perquè la ciutadania faci un clic i encomanar així la consciència lingüística a tothom", diu la regidora de Llengua i Cultura: "Parlar el català és un gest individual, sense excuses".

Piella explica que al llarg dels anys l'Ajuntament ha treballat per garantir els drets lingüístics i fomentar l'ús de la llengua catalana a la ciutat. Amb tot, diu, és el moment "de passar de l'època de la seducció a la militància activa" amb la finalitat d'interpel·lar als catalanoparlants.

Arxivat a