​Soterren una línia elèctrica al Brull per evitar l'electrocució d'aus

L'actuació permet reduir l'impacte d'aquesta infraestructura sobre el medi natural

Publicat el 27 de desembre de 2022 a les 19:30
El Parc Natural del Montseny, juntament amb Anell, empresa de distribució d'energia elèctrica pertanyent al grup Estabanell, han soterrat un tram d'uns 400 metres de la línia elèctrica al Brull, entre les masies de la Sala i del Boix, amb l'objectiu d'evitar l'electrocució d'aus. El cost de les obres ha estat de 93.870 euros, dels quals, uns 29.000 han estat finançats per la Diputació de Barcelona, i la resta, per l'empresa.

Aquesta actuació s'ha emmarcat dins del projecte d'adequació de la normativa de l'actual línia aèria de mitja tensió que dona subministrament elèctric a diferents masies de la zona. Els treballs van ser proposats en un informe de l'òrgan gestor del Parc Natural de Montseny, que va identificar el transformador aeri i el tram de línia que passa pel costat de la masia el Boix com a punt perillós.

Les obres han consistit a soterrar un tram de 400 metres de la línia aèria i en la substitució del transformador que estava instal·lat en un suport metàl·lic al costat de la masia del Boix, per un de compacte col·locat a un marge del camí.

Altres treballs de prevenció

També s'han substituït vuit suports de fusta i un de metàl·lic, per tres de nous. Les noves torres i el nou transformador s'han pintat de color verd per tal d'assolir mimetisme cromàtic amb la vegetació de l'entorn, i han estat equipades amb elements antielectrocució per a les aus.

Aquest projecte ha permès millorar la qualitat de les condicions del servei de subministrament elèctric i reduir significativament l'impacte d'aquesta infraestructura sobre el medi natural i el paisatge d'aquest espai natural protegit.

Mesures antielectrocució per protegir les aus

L'acció s'ha fet en el marc del conveni per a l'aplicació de mesures antielectrocució per a les aus en línies elèctriques de distribució, en l'àmbit del Parc Natural del Montseny i la seva àrea d'influència, signat el 2005 per la Diputació de Barcelona, Anell, la Fundació Miquel Torres i la Universitat de Barcelona.

L'acció seguia les indicacions de l'Avaluació del risc d'electrocució d'aus en línies elèctriques propietat d'Anell i elaborat pel Departament de Biologia Animal de la Universitat Autònoma de Barcelona. Segons aquest estudi, l'electrocució afecta principalment aus de mida gran o mitjana, com és el cas dels rapinyaires o els còrvids, que acostumen a utilitzar els suports elèctrics com a talaies de cacera o com a llocs per reposar, menjar o dormir.