Àngel Andreu aposta per l'impuls de la cultura catalana i el treball amb les entitats

Publicat el 27 de febrer de 2007 a les 17:29
 
Àngel Andreu ja havia presentat amb antelació els programes d'ERC de Vic de benestar, comerç i mobilitat
- Presentacions dels programes de benestar, comerç i mobilitat
 
NOTA DE PREMSA
ERC DE VIC
 
ÀNGEL ANDREU, CANDIDAT D'ESQUERRA A L'ALCALDIA DE VIC, MANIFESTA LA IMPORTANCIA DE POTENCIAR LA CULTURA CATALANA

Un dels reptes més importants per Esquerra de Vic és apostar per la cultura catalana; fent així que les persones la coneguin, la practiquin, la transmetin i la desenvolupin.

Per poder assolir aquest objectiu, la candidatura d'Esquerra de Vic, encapçalat pel candidat Àngel Andreu centra el tema de cultura en quatre eixos en forma d'eslògan. 
 
MÉS QUE MAI, CULTURA CATALANA
RENDIBILITZACIÓ DELS EQUIPAMENTS
IMPULS  DEL POTENCIAL CREATIU
TREBALL CONJUNT AMB LES ENTITATS
 
Amb la frase Més que mai, Cultura Catalana es pretén recordar a la població que des de sempre, a Catalunya, els principals elements identitaris de la nostra nació han estat la cultura i la llengua. Actualment, però, la globalització ha provocat que rebem fortes influències de les cultures anglosaxona i espanyola, dos cultures fortes que disposen de molts més recursos que la cultura catalana. Un d'aquest recursos més importants és la indústria cultural i mediàtica la qual pot perjudicar greument la nostra cultura degut a les seves influències.
 
Així doncs, segons Àngel Andreu "ara més que mai, hem d'impulsar la nostra pròpia cultura. Aquest és un deure patriòtic de primer ordre".

Per diversos motius, Vic ha estat i és un referent nacional en l'expressió cultural, així com una de les tres ciutats del país amb més consum cultural. Aquesta és una dada rellevant, ja que mostra les inquietuds culturals que es mouen en el teixit social de la capital d'Osona.

A Vic conflueixen un gran nombre de disciplines artístiques que abasten des de la cultura popular a la tradicional, passant així per la literatura, la poesia, la música, les arts escèniques, les arts plàstiques i les audiovisuals, entre altres.

Vic gaudeix d'un elevat patrimoni cultural tant tangible com intangible. Per això, des de Esquerra de Vic els vol divulgar, potenciar i posar a l'abast de la societat tot aquest tresor cultural.

A partir d'aquest compromès propòsit es proposa crear una Fira-Mostra sobre Cultura Catalana que representi la Nació en el marc de les fires i mercats. També es volen consolidar i ampliar els premis Martí i Pol, promocionar l'oferta cultural a partir d'institucions com la UVIC, l'Institut del Teatre, l'Escola d'Art i altres institucions dedicades a la docència. Per últim, també vol promocionar-se a nivell internacional el patrimoni artístic i arquitectònic la ciutat, així com crear la comissió local del Patrimoni Cultural.
 
Totes aquestes millores necessiten, evidentment, unes bones infrastructures on poder-se desenvolupar. Tot i que Vic té diverses tipologies d'equipaments, cal dir que estan saturats o infrautilitzats. Aquesta és una problemàtica que va tractar-se en l'espai dedicat a Rendibilització dels Equipaments. Hi ha una gran necessitat que l'ús dels equipaments de la ciutat sigui òptim i rendible, ja que si no els objectius proposats quedaran obsolets i no es podrà oferir els serveis desitjats. Per això, cal adequar els continguts i activitats a la necessitat de la ciutat, aconseguir la millor rendibilització i trobar la millor forma de gestió.

Per tal que tot el que s'ha esmentat es porti a terme,  Esquerra de Vic va fer un seguit de propostes: en primer lloc, s'ha de construir una xarxa d'equipaments culturals de proximitat com Centres Cívics i Sales de Barri que comptin amb la figura d'un dinamitzador. En segon lloc, cal  millorar l'espai de la casa Galadies com un punt cultural de servei a les entitats. En tercer lloc, s'hauria de traslladar la Biblioteca Joan Triadú a la Farinera del carrer Bisbe Morgades i, en quart i últim lloc, el Convent del Carme ha d'obtenir el reconeixement com a Museu per part de la Generalitat i entrar a formar part de la Xarxa de museus de Catalunya.
 
Un dels altres aspectes tractats en la roda de premsa va ser el contingut que portava com eslògan polític Impuls del Potencial Creatiu. En aquest moment va explicar-se que una realitat evident i comprovable: Vic és una ciutat amb vocació educativa i creativa. És i serà proveïdora de talents, d'artistes, de ments creatives i innovadora en tots els aspectes de la cultura. És doncs, un focus de producció cultural que no podem desaprofitar i tenim l'obligació d'impulsar. Per arribar a fer realitat això, cal facilitar espais on mostrar les obres d'artistes tant novells com professionals i donar el màxim d'oportunitats possibles; ja sigui amb premis o concursos. En aquest àmbit cultural Esquerra de Vic també ha elaborat un seguit de propostes com impulsar la creació d'una obra de teatre sobre Vic per ser representada anualment al Mercat Medieval, promocionar els Museus de la ciutat, articular una xarxa de sales d'exposicions declarades d'interès públic i potenciar els tallers d'arts plàstiques.
 
L'últim eix a partir del qual es mouen les inquietuds culturals d'Esquerra de Vic és la necessitat de cooperar amb altres grups que comparteixin els mateixos objectius en el camp dedicat a la cultura. Aquest punt, titulat Treball Conjunt amb les Entitats, és una peça clau en la promoció i consolidació de l'activitat cultural a Vic. La relació Ajuntament-Entitats s'ha de fomentar bàsicament amb criteris de cooperació i de complementarietat mitjançant l'elaboració de convenis i contractes programa que garanteixin continuïtat, qualitat i innovació en les diverses propostes culturals. Per això, des d'Esquerra es creu que s'hauria de crear un Consell de Cultura amb la participació de les entitats per tal de portar a terme funcions consultives. També desitgen "impulsar la creació de la Mostra Cultures del Món a partir de la procedència dels nous vigatans i vigatanes". Per finalitzar la explicació referent a la cooperació entre empreses i entitats, Àngel Andreu va manifestar que "cal millorar els mecanismes i instruments de comunicació i cooperació entre les diverses entitats i l'Ajuntament per tal d'ajustar programacions, iniciatives, preus i productes a allò que els vigatans demanen i les entitats poden i volen oferir".
 
Com es va poder veure en la roda de premsa les propostes d'Esquerra de Vic són concretes i amb ambició de futur ja que segons el grup polític "la cultura catalana ha de ser el que uneixi els vigatans i vigatanes per poder afrontar el repte d'una nova societat".