Els 10 denunciats del multireferèndum critiquen «l'arbitrarietat» dels Mossos

Els acusats hauran d’anar a judici el proper dijous | Els impulsors de la iniciativa a Osona han convocat una concentració de suport davant dels jutjats

Publicat el 13 de juny de 2014 a les 19:44
Presentació de la campanya de suport, al Casal Claret de Vic. Foto: Adrià Costa

El judici contra els deu voluntaris osonencs que van participar al multireferèndum i que estan acusats de desobediència a l’autoritat se celebrarà el proper dijous, 19 de juny, a les deu del matí als jutjats de Vic. La comissió promotora del multireferèndum a Osona ha presentat una campanya de suport als encausats i ha convocat una concentració davant dels jutjats, el mateix dia del judici. Tot plegat, s’ha presentat en una roda de premsa aquest migdia al Casal Claret de Vic, en la que hi han participat alguns dels denunciats.

Els implicats consideren la denúncia “injusta, injustificada i il·legítima”, tal com ha expressat l’advocat Antoni Iborra, que també ha estat denunciat. “No hi ha cap justificació legal per penalitzar una acció sense cap tipus de violència. Els agents van demanar que deixéssim les taules i es va deixar que fessin. La no-col·laboració és un dels drets del ciutadà”, ha afegit Iborra.

Des de la comissió també és veu una mà negra al darrera, ja que a tot el país només hi ha hagut 13 denúncies, entre les quals les 10 de Vic, que van ser les primeres, una a Olot i una altra a Castelló d'Empúries. “A Osona, els Mossos d’Esquadra han activat represàlies sistemàtiques, amb evident arbitrarietat i intencionalitat”, critica l’advocat.

Una identificació ‘informativa’

Els deu voluntaris van ser denunciats pels Mossos d’Esquadra, en el marc del  multireferèndum que es va celebrar a Vic, Manlleu i Tona el passat 25 de maig, coincidint amb les eleccions europees. El multireferèndum va rebre el suport de més de 40 col·lectius i entitats catalanes i tenia intenció de consultar els ciutadans sobre els transgènics, el deute públic, la sobirania energètica i la Llei d'ILP. Es va convocar de manera simultània a diverses localitats catalanes.

Abans de la seva celebració, la Junta Electoral Central va prohibir la iniciativa al·legant que la instal·lació d'urnes a les immediacions dels col·legis electorals podria influir en els electors i, per tant, vulneraria l'article 53 de la Llei electoral. La decisió va ser ratificada pel Tribunal Suprem, després d’un recurs presentat pels impulsors.

Tot i la prohibició, els convocants van decidir mantenir les taules previstes. A Osona, el matí, els Mossos d’Esquadra es van presentar als llocs on hi havia instal·lades les taules, van identificar els voluntaris que les gestionaven i els van instar a retirar-les. En negar-s'hi, els agents van tornar a la tarda, amb més dotacions, i ho van fer ells mateixos.

“Ningú va oferir cap tipus de resistència. Tot es va fer en un ambient festiu”, assegura Toni Rúbia, un altre dels denunciats. “Les meses estaven situades prou lluny dels col·legis electorals i no van interferir res. A més, els Mossos quan ens van identificar van dir que es tractava d’un procés merament informatiu, sense cap conseqüència”, afegeix Pere Freixa, que també està citat al jutjat el proper dijous.

El multireferèndum a Osona


[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Kz5myWKI0Mo[/youtube]Vídeo de la campanya de suport i crida a la concentració