Carandell recupera la propietat de Benito Urban

Ona capital, del Grup Bon Preu i Alba & Andrea, adquireixen la companyia de mobiliari urbà que estava a punt d'entrar en concurs de creditors

Publicat el 23 de novembre de 2018 a les 08:13
Actualitzat el 23 de novembre de 2018 a les 09:16
La multinacional de mobiliari urbà i il·luminació Benito Urban retorna a les mans de l'empresari osonenc Joaquim Carandell. Ona Capital Privat, una societat de risc del Grup Bon Preu i Alba & Andrea (de la família Carandell), ha adquirit la companyia que estava a punt d'entrar en concurs de creditors.

El grup belga Ergon Capital Partners va acordar aquest dijous traspassar el 100% de la companyia a Ona Capital. L'empresa, en dades del 2016, tenia un deute de 28 milions amb la banca. Un deute que Ona Capital va assumir al voltant del juliol. D'aquesta manera el deutor de Benito Urban s'ha convertit en el seu comprador. No es coneixen els detalls de l'operació, però es mantindran els 140 llocs de treball de Vic i Sallent.

El 2011 Ergon Capital Partners va comprar la companyia que llavors portava el nom de Fundició Dúctil Benito. L'empresa va viure un període d'or amb el boom immobiliari, quan va aconseguir facturar fins a 102 milions d'euros l'any 2007. En els darrers exercicis, a causa de la crisi, Benito Urban va veure com es reduïa dràsticament la facturació, sobretot a l'Estat espanyol. Les administracions van retallar de manera important el mobiliari urbà dels seus pressupostos. I aquests eren els seus principals clients.

Amb el canvi d'accionariat del 2011, es va produir l'entrada majoritària del grup d'inversions industrials belga Groupe Bruxelles Lambert (GBL), la inversió del qual es va canalitzar a través d'una de les seves empreses: Ergon Capital Partners. La família Carandell es va quedar amb el 13% de les accions fins al 2014. Posteriorment, va tornar a entrar al negoci del mobiliari urbà a través de Novatilu, que de moment, està al marge d'aquesta operació i no forma part de Benito Urban.

L'estratègia dels nous propietaris va passar per reduir despeses i afrontar plans de creixement, sobretot en els mercats internacionals. De la coneguda seu de Manlleu i Sant Bartomeu del Grau es van establir a Vic i Sallent, al Bages. Durant aquests set anys, Ergon ha reforçat la companyia i ha impulsat la internacionalització en mercats com Mèxic, Israel i Orient Mitjà.
 

Joaquim Carandell. Foto: Josep Pla