​Castells reafirma el compromís de Vic per combatre la contaminació atmosfèrica

L'alcalde vigatà remarca que la comarca treballa, des de fa anys, en un full de ruta per impulsar mesures de millora de la qualitat de l'aire al qual la ciutat "ha sumat"; també reivindica una zona de baixes emissions adequada al territori

L'alcalde de Vic, Albert Castells, aquest dijous.
L'alcalde de Vic, Albert Castells, aquest dijous. | Irene Giménez
18 de gener de 2024, 11:30
Actualitzat: 16:43h
L'alcalde de Vic, Albert Castells, ha comparegut aquest matí davant dels mitjans de comunicació per reafirmar el compromís del consistori vigatà per combatre la contaminació atmosfèrica i impulsar mesures per millorar la qualitat de l'aire a la plana de Vic.

El batlle remarca la preocupació de l'Ajuntament pel medi ambient, el canvi climàtic, la sequera i la qualitat de l'aire, un compromís que quedava ferit al ple del consistori d'aquest dilluns quan el plenari tombava una moció en referència a aquesta temàtica.

Castells detalla que, entre altres iniciatives, des de Vic s'aposta per accelerar la transició energètica o la transformació del sector econòmic cap a un model d'economia circular, encara que admet que aquest fet suposa "un gran repte" per la ciutat.

El batlle insisteix que a la plana de Vic "el problema també es concreta en un tema de salut pública", però trasllada a la ciutadania "un missatge d'optimisme" perquè, explica, si bé la problemàtica existeix "també hi ha molts dies amb una meteorologia favorable i amb una qualitat de l'aire acceptable". "Cal afrontar la qüestió amb contundència", remarca.

D'altra banda, la ciutat se suma a l'estratègia comarcal conjunta per fer front a la situació. Precisament aquest dimecres, el Consell d'Alcaldes i Alcaldesses d'Osona ha acordat reprendre el treball per elaborar un pla de l'aire comarcal amb l'objectiu de tirar endavant accions des del territori.
 

El lideratge de Vic com a capital de comarca

Des d'Osona fa anys que es treballa per "buscar solucions" per la millora de la qualitat de l'aire a la comarca amb "una estratègia compartida" amb els municipis del territori, explica Castells.

L'impuls per elaborar un Pla de Qualitat de l'Aire d'Osona, l'Agència Local d'Energia, la gestió dels residus, el cicle de l'aigua, el projecte europeu de mobilitat sostenible URBAN, l'Agència d'Emprenedoria, Innovació i Coneixement Creacció o la UVic-UCC i el Centre BETA són algunes de les eines impulsades des del territori "pel desenvolupament de la comarca i per fer front al canvi climàtic", apunta l'alcalde de Vic.

En aquest context, la ciutat "ha sumat" en l'estratègia compartida, insisteix Castells després que la desestimació de la moció sobre la qualitat de l'aire durant el ple d'aquest dilluns hagi posat en dubte el lideratge de Vic com a capital de comarca. "La lluita contra l'emergència climàtica requereix unitat política i lideratges forts", recalca.

L'alcalde remarca algunes de les mesures impulsades des del consistori vigatà, com la creació de la primera illa de vianants l'any 2011 o l'aplicació de tècniques de jardineria urbana pensades com a filtre natural de contaminants, encara que admet que hi ha assignatures pendents a treballar, per exemple, la millora del transport públic.

Una zona de baixes emissions adequada al territori

Les directrius europees dicten que els municipis de més de 20.000 habitants que superen els índexs de contaminació han d'implementar la zona de baixes emissions (ZBE), una mesura que, a Osona, es dona a Vic i Manlleu.

En aquesta línia, la comarca reivindica la seva singularitat i Castells reclama un plantejament adequat a la realitat de la plana de Vic, perquè no s'imposi un model "dissenyat per grans àrees metropolitanes". "És un contrasentit restringir el trànsit a centres urbans ja pacificats i, al mateix temps, que continuïn passant camions per la C-25", reflexiona.

El batlle vigatà apel·la a la coordinació amb Manlleu, on el també alcalde de Junts Arnau Rovira reclamava, fa unes setmanes, una compensació econòmica pel municipi pels alts nivells de contaminació atmosfèrica. Una idea "interessant", però que Castells no comparteix: "Més que compensacions a fons perdut, hem d'arribar a acords amb institucions superiors perquè ens dotin de recursos per desplegar projectes importants pel territori" que contribueixin a frenar l'emergència climàtica.
Arxivat a