Entra en vigor la prohibició d'encendre foc en zones forestals

El risc és baix a Osona.

Publicat el 15 de març de 2013 a les 10:07
Des d'avui no es poden fer cremes controlades en zones forestalas. Foto: CEINR

Aquest divendres, 15 de març, ha entrat en vigor la prohibició d'encendre foc en zones forestals. Una regulació que estarà vigent fins al proper 15 d'octubre i que recull el decret 64/1995 que té com a objectiu establir mesures per prevenir els incendis forestals. La norma regula que en els terrenys forestals –poblats o no d'espècies arbòries-, i en la franja de 500 metres que els envolta, no es pot encendre foc.

En concret, no es poden cremar restes de poda, d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni tampoc marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa del Departament d'Agricultura. En les àrees recreatives i d'acampada i en les parcel·les de les urbanitzacions, només es podrà fer foc si s'utilitzen barbacoes d'obra amb mataguspires.

El Departament d'Agricultura informa que també queda prohibit llançar objectes encesos, abocar escombraries i restes vegetals o industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l'inici d'un foc, llançar coets, focs d'artifici o d'altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

L'any passat la sequera va fer avançar la prohibició d'avançar foc al 15 de febrer ja que el risc d'incendis era entre moderat i alt. Aquest any, en canvi, després de pluges i nevades el risc és baix a tot Osona.

La Catalunya Central entra en la modalitat de cremes col·lectives

Les comarques de l'Anoia, el Bages, el Berguedà, Osona i el Solsonès aplicaran, a partir d'aquest any, la modalitat de permís de cremes col•lectives. En aquests moments les comarques de Tarragona i Lleida ja estan aplicant aquesta nova modalitat que simplifica els tràmits administratius i agilitza el procés per obtenir l'autorització per poder cremar (els interessats només han de passar per una finestreta i poden fer els tràmits des del seu Ajuntament). La normativa preveu aquesta possibilitat només per a l'eliminació de restes vegetals i les restes de poda procedents de treballs agrícoles, mentre que la resta de sol·licituds d'activitats amb risc d'incendi han de seguir el tràmit administratiu individual.

L'any passat, dos municipis de la Catalunya Central -Piera i Balsareny- van acollir una prova pilot per avaluar els resultats d'aquesta modalitat. La iniciativa va resultar un èxit i ara s’ha decidit estendre-ho a la resta del territori.  any hem decidit escampar-ho per tot el territori", ha explicat Rivera. Segons l'Agent Rural, aquesta modalitat suposa que els interessats "només hagin de passar per una única finestreta i fer tots els tràmits al seu Ajuntament".

Durant el període de prohibició de fer foc en zones forestals de l'any 2012, a Osona es van tramitar un total de 695 sol·licituds per fer foc. D'aquestes, un 40% van ser per fer cremes agrícoles.