​ERC Calldetenes presenta una moció per retirar un monument franquista del poble

En el text que es debatrà al ple de l'Ajuntament del pròxim 4 de març, els republicans remarquen que la presència del monòlit "és una anomalia en ple segle XXI" i en demanen la retirada "el més ràpid possible"

Monument franquista de Calldetenes.
Monument franquista de Calldetenes. | Gencat
Osona.com
16 de febrer de 2024, 15:00
El ple de l'Ajuntament de Calldetenes debatrà el pròxim 4 de març una moció presentada pel grup municipal d'ERC sobre la retirada d'un monument franquista situat al terme municipal del poble. El monòlit s'assenta dins de la finca del Castell de Santa Margarida, a 25 metres de la BV-5201 –entre Calldetenes i Sant Julià de Vilatorta- i és visible des d'aquesta mateixa via.

Es tracta d'un monument commemoratiu a les víctimes de la Guerra Civil Espanyola del bàndol franquista, i en el mateix sòcol de la base s'hi pot llegir la següent inscripció: "Santa Margarita a les víctimes. 1939. XVI novembre 1941".

"Les administracions estan obligades a fer els possibles per retirar aquest tipus de simbologia" explica Irene Puigdesens, portaveu d'ERC Calldetenes, en un vídeo a X. Els republicans demanen al consistori que s'actuï "el més ràpid possible" per la seva retirada.
 
Catalogat al cens de simbologia franquista del memorial democràtic de la Generalitat de Catalunya amb el número de registre 3967, des d'ERC Calldetenes consideren que la seva presència és "una anomalia en ple segle XXI", tal com detallen en la moció.

En el text, els republicans insisteixen que "és inadmissible que continuïn existint aquesta mena de simbologies de culte" i remarquen que el municipi es caracteritza per "un abast consens republicà i independentista".

Entre els acords que presenta la moció, hi ha la comunicació per part de l'equip de govern a la societat administradora dels Castell de Santa Margarida per la retirada del monument franquista en un termini no superior als dos mesos després de l'aprovació del text o, en cas d'incompliment d'aquest, el govern municipal "incoí d'ofici el procediment de retirada" del monòlit.

No és la primera vegada que s'obre el debat al voltant de la presència d'aquest monument al poble, objecte d'atacs o accions de rebuig. El més recent, l'any 2022, quan es va fer viral, a través de les xarxes socials, un vídeo on apareixen diverses persones dipositant-hi un explosiu que va fer caure alguns dels carreus de la creu, on hi ha gravada una altra inscripció que recorda una desena de religiosos assassinats durant la Guerra Civil.