
Activitats esportives escolars. Foto: Matadepera.cat
Els nens que fan activitat extraescolar física i esportiva durant més de cinc hores a la setmana rendeixen menys en els seus estudis, segons constata un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de les illes Balears (UIB). Després d'analitzar de manera conjunta les activitats i les pautes de descans, conclou que els nens de primària amb millors resultats acadèmics són els que dormen entre 9 i 10 hores i practiquen exercici de manera moderada, entre dos i cinc hores a la setmana.
En canvi, els pitjors resultats acadèmics es produeixen entre els menors que segueixen patrons inadequats de descans, amb menys de 9 i 10 hores de son, i un nombre elevat d'activitats esportives, que superen les cinc hores a la setmana. El treball, en què han participat 573 alumnes de Primària de 18 escoles de Barcelona, Mallorca i Menorca, confirma que ficar-se al llit tard i aixecar-se aviat repercuteix de manera negativa en el rendiment acadèmic, i alerta de l'existència d'una pauta de descans nocturn insuficient i irregular cada vegada més freqüent en els nens i els adolescents.
Això pot causar que durant les primeres hores de classe els alumnes es trobin adormits i no tinguin la capacitat d'atenció necessària per seguir les classes. Per això, els experts adverteixen que anar a dormir més tard de les 10 de la nit dificulta que els joves es llevin bé.
Estudi sobre exercici físic i rendiment escolar UAB-UIB (PDF)