La COS denuncia que Esfosa cobreix la vaga amb treballadors no qualificats

El seguiment de l'aturada és gairebé total entre la plantilla de l’empresa | L'escorxador contracta puntualment operaris temporals d’ETT i cooperatives i activa la producció durant unes hores

Treballadors d'Esfosa en vaga, a l'entrada de l'escorxador, aquesta nit
Treballadors d'Esfosa en vaga, a l'entrada de l'escorxador, aquesta nit | José M. Gutiérrez
Pere Pratdesaba
30 de març del 2016
Actualitzat a les 19:00h

La COS, el sindicat majoritari del comitè d’empresa d’Esfosa, ha denunciat a Inspecció de Treball que l’empresa està omplint els torns de la vaga amb treballadors no qualificats. “Això no és legal. S’està barrejant en una mateixa secció gent temporal amb cooperatives, molts dels quals no poden exercir la tasca que estan fent, com els conductors dels carretons o els que han de gestionar els animals vius, que necessiten un certificat per fer-ho”, ha explicat aquest matí a Osona.com la delegada del comitè d’empresa, Maria Ruiz. “Molts no han treballat mai amb animals”, es lamenta.

La vaga dels treballadors d’Esfosa durarà dos dies, es va iniciar aquest dilluns a les 12 de la nit i finalitzarà a la mateixa hora d’avui dimecres. L’aturada està secundada per la COS, amb set membres al comitè d'empresa, però no per la UGT ni CCOO, amb un representant cadascun.

Durant la primera nit de la vaga, la producció va estar pràcticament aturada. Al llarg del dia, però, l’empresa va portar treballadors de cooperatives, temporals d’ETT  o d’altres empreses càrnies, alguns dels quals van arribar amb autobusos i furgonetes, i quatre treballadors fixes de la plantilla, que no es van adherir a la vaga. Així, Esfosa va aconseguir així lligar un torn, amb un centenar de persones, que s’hauria allargat fins a la mitjanit i hauria pogut matar uns 2.400 porcs, una xifra molt per sota de la producció habitual.

Esfosa té uns 250 treballadors: 149 de fixes més un centenar de treballadors temporals d'ETT i de cooperatives, conegudes com "cooperatives falses". La vaga està sent secundada per uns dos-cents treballadors: 145 de la plantilla fixa i una cinquantena d'ETT i cooperatives (o sigui, una setantena de treballadors per cada un dels tres torns, de mitjana). L'altre cinquantena ha treballat, juntament amb altres operaris que l'empresa ha portat de fora.
 

Treballadors d'Esfosa en vaga, aquesta nit. Foto: José M. Gutiérrez


L’empresa ha estat aturada un altre cop durant la segona nit i només ha treballat una secció de neteja. Aquest matí ja ha tornat a entrar algun camió a l'escorxador i els vaguistes pronostiquen que es tornarà a organitzar algun altre torn amb treballadors externs, alguns dels quals consideren que no són qualificats.

Esfosa és un escorxador que té com a accionistes cinc empreses del sector de la carn: Càrniques Montronill, Especialitat Vic Carn (de Casa Tarradellas), Osona Agrícola (vinculada a l'empresa càrnia Toni Josep), Embotits Subirats i Grup Baucells Alimentació. En aquest marc, l'entorn dels vaguistes ha iniciat a Twitter una campanya de boicot a Casa Tarradellas, amb l'etiqueta #BoicotTarradellas.

Esfosa duu a terme el sacrifici d’un gran nombre de porcs, en una quantitat que supera els deu mil caps diaris. Subministra bona part de la carn que és utilitzada a les altres indústries càrnies de la comarca.

El treballadors han convocat la vaga perquè volen que se’ls millorin les seves condicions laborals. En concret, reclamen: negociació i acord de la jornada irregular de treball, el correcte pagament del plus de nocturnitat, la realització urgent i posada en practica del pla de prevenció i salut, millora de les mesures de seguretat i emergència en cas d'accident, prevenció de malalties professionals, rotació de personal en el lloc de treball i la revisió de les categories professionals.
 

Treballadors d'Esfosa en vaga, aquesta nit. Foto: José M. Gutiérrez

 

Treballadors d'Esfosa impedint l'entrada a un camió carregat de porcs, aquest dimarts al migdia. Foto: Adrià Costa


Tot apunta que treballadors i empresa no arribaran a cap acord en el marc de la vaga, entre d’altres raons, perquè no s’ha convocat cap reunió per intentar acostar posicions. Des del comitè d’empresa alerten que no afluixaran i que tenen clar que hauran d’organitzar noves mobilitzacions.

Pel que fa a la direcció de l’empresa, Osona.com li ha traslladat diverses preguntes però, a hores d’ara, encara no s’ha rebut cap resposta.

Insults racistes, amenaces i empentes

La vaga va viure el seu punt de tensió àlgid aquest dilluns al matí, quan Josep Ramisa, principal accionista de l’empresa, i diversos vaguistes es van enfrontar verbalment, amb algunes empentes.

La picabaralla es va iniciar quan els treballadors es van adonar que estaven entrant camions per la zona del darrere de l’empresa. Alguns representants del comitè d’empresa i vaguistes s’hi van dirigir i s’hi van trobar Josep Ramisa, qui els va empènyer i els va etzibar, entre d’altres amenaces i segons va assegurar la COS: “Us fotré quatre tiros”, i ”A tu, mort de gana, et faré tornar a l’Àfrica”, a un dels treballadors subsaharians.

El sindicat ha explicat que ha posat la pertinent denúncia als Mossos d’Esquadra per amenaces, agressions i insults racials.
 

Un camió carregat de porcs passa al costat d'una pancarta que crida a la vaga, aquest dimarts al migdia. Foto: Adrià Costa

Arxivat a