Tal com apuntava Catllà, aquest nou full de ruta se sustenta en diversos eixos. D'una banda, el document proposa que els processos de selecció de personal es facin en clau d'igualtat, per també assolir la paritat en les àrees més masculinitzades i feminitzades de la institució. De fet, les comissions de selecció faran una formació especialitzada per tenir en compte aspectes com tenir cura de fer servir un llenguatge no sexista.
El pla també té per objectiu promoure espais d'informació, sensibilització i formació especialitzada en perspectiva de gènere. Tal com destacava la directora, accions que traspassin la plantilla "per despertar consciència amb perspectiva de gènere".
El full de ruta vol fomentar iniciatives de conciliació de la vida personal, familiar i laboral; establir un protocol de desconnexió digital; revisar el sistema de detecció de riscos laborals amb perspectiva de gènere; i promoure la corresponsabilitat en la cura de menors i de persones dependents, ja que es considera que la corresponsabilitat pot esdevenir una gran eina d'igualtat. També es vol garantir l'accessibilitat en càrrecs de més rang i de llocs de comandament. Catllà explicava que també s'ha revisat i millorat el protocol contra l'assetjament sexual que ja tenien.
[despiece]Aquest pla, elaborat amb el suport de VicDones, va acompanyat d'una comissió de seguiment i es desprèn d'una diagnosi prèvia. A través d'anàlisis documentals, qualitatius, quantitatius i entrevistes, es va fer un retrat de la institució -i els seus dos centres- per elaborar el pla.
D'aquesta fase prèvia, destaquen la distribució paritària de la plantilla; una major contractació de dones durant els darrers anys; i una certa segregació horitzontal en àrees professionals concretes (és a dir, personal tècnic i de manteniment majoritàriament masculinitzat, o l'àrea d'administració i atenció al públic, més feminitzada). D'altra banda, no s'aprecien escletxes salarials i hi ha una valoració molt positiva de les mesures de conciliació personal, laboral i familiar. [/despiece]
[h3]Un pla transformador que va més enllà[/h3]
"És una aposta que va més enllà del que s'espera dels espais culturals", subratllava per la seva banda Montse Pineda, secretària de Feminismes de la Generalitat. En aquest sentit, destacava que és "un pla transformador, ja que l'estructura interna de l'organització es posiciona al món i com vol canviar-lo". També va donar importància al compromís de la institució amb l'Agenda 2030.
Hi ha altres equipaments culturals que tenen plans d'igualtat, però Pineda subratllava que el de l'Atlàntida té "elements únics" com la selecció de personal en clau d'igualtat o el protocol per la desconnexió digital.
De la seva banda, la regidora d'Igualtat de Vic, Núria Vergés, també subratllava que el pla "va molt més enllà del que exigeix la llei" i reiterava que incorpora accions molt concretes de caràcter transversal i de referència en el territori.

L'acció «Escena singular» de l'Atlàntida. Foto: Adrià Costa.
[h3]D'accions concretes a la programació #Ambveudedona[/h3]
Una d'aquestes accions és Escena Singular, que va tenir lloc el dijous al vespre. Aquesta experiència cultural participativa, adreçada només a dones, proposava recórrer una ecoinstal·lació comestible on les participants s'anaven menjant les respostes a diferents preguntes amb les quals se sentien interpel·lades. Després, es va obrir un espai de diàleg amb les assistents prenent com a punt de partida el resultat de l'enquesta comestible.
D'altra banda, l'Atlàntida acull des del febrer el cicle #AmbVeudeDona, amb una desena de propostes, entre les quals hi ha el concert de Rigoberta Bandini el dia 18 de març. De fet, durant el concert s'oferirà un taller artístic amb perspectiva de gènere adreçat als infants.