El tren passarà per Lleida (Segrià), Mollerussa (Pla d'Urgell), Tàrrega (Urgell), Cervera (Segarra), Igualada (Anoia), Manresa (Bages), Vic (Osona) i l'aeroport de Girona (Selva), i connectarà, així mateix, amb la línia d'alta velocitat a Lleida i a Girona.
La proposta actual d'estacions i traçats no es dona encara per tancada ja que ha de ser "aprofundida, concretada i millorada" pels treballs d'enginyeria i pels procés d'exposició pública i participació pel que podria haver-hi petites modificacions.
El nou ETF tindrà, segons ha informat el DPTOP, ample internacional i estarà dissenyat per a trens de viatgers que podran anar a 250 km/h i de mercaderies a 120 km/h. La construcció del nou tren suposarà fer set noves estacions de passatgers i diverses terminals de càrrega. Dels seus 313 km es preveu que 118 siguin en túnel, 174 en superfície i compti amb 21 km en viaducte. La primera estimació de costos està a l'entorn dels 7.000 milions d'euros.
El futur ETF impulsarà segons el govern "el reequilibri territorial" perquè "prioritzarà la transversalitat en lloc de la radialitat".
Connexió amb el futur aeroport de Lleida
El projecte que aquest dimecres s'ha fet públic contempla la variant de Lleida i la connexió amb el futur aeroport Lleida-Alguaire. També es preveu una connexió entre l'ETF i la línia actual de Lleida a Tarragona que es converteix en una variant pel pas de qualsevol tren de mercaderies pel centre de Lleida.
El projecte també contempla un nou traçat entre Lleida i Cervera. Aquest està segons el DPTOP "molt cenyit a l'actual corredor de l'autovia A-2" per intentar evitar la creació d'una una nova barrera a les planes del Segrià i l'Urgell. Aquestes modificacions faran que a les comarques del Pla d'Urgell, l'Urgell i la Segarra s'hi contemplin tres estacions de viatges. En concret, una prop de Mollerussa , prop de Tàrrega i Cervera, poblacions que seran servides paral•lelament amb tren-tramvia.
A la comarca de l'Urgell s'hi preveu una estació intermodal que estarà situada al terme municipal de Vilagrassa (Urgell), prop de Tàrrega. Allà hi coincidiran els trens d'alta velocitat del nou eix Transversal i els de l'actual línia Lleida – Manresa reconvertida en tren-tramvia.
El projecte també preveu una nova àrea logística amb servei ferroviari a la conca d'Òdena. Segons ha informat el DPTOP, les mercaderies passaran pel nord d'Igualada, mentre que els trens de viatgers entraran soterrats dins la ciutat, amb una nova estació.
També es preveu un nou ramal entre Igualada i Martorell (Baix Llobregat). Aquest ramal tindrà un túnel de 13,5 km per salvar el coll del Bruc. Al nord de Martorell (Baix Llobregat) s'hi preveu una estació de viatgers. A Castellbisbal (Vallès Occidenal) l la nova línia enllaçarà amb la línia de l'AVE que entra a Barcelona (Sants i Sagrera) i amb la línia de mercaderies que va cap al Port. Aquest ramal converteix l'ETF en la línia ferroviària que posarà l'Anoia, la Segarra, l'Urgell i el Pla d'Urgell en connexió directa amb la Regió Metropolitana de Barcelona.
En el cas Bages s'ha potenciat el desenvolupament d'una estació intermodal a Manresa entre l'ETF, Rodalies, una variant d'FGC i una futura xarxa de trens -tramvia.
Una estació de viatgers al aeroport de Girona
El projecte del ETF també preveu una estació de viatgers a l'aeroport de Girona. En aquesta, hi podran accedir també els trens de la línia d'alta velocitat Barcelona – França.. El projecte també contempla la variant de Girona per als trens de mercaderies. Aquesta ha de servir perquè a mitjà termini, quan s'incrementin els fluxos, serà convenient evitar el pas de nombrosos trens de mercaderies per dins de l'estació de viatgers de Girona.
Aquesta documentació serà ara tramesa a 180 ajuntaments i al Departament de Medi Ambient i Habitatge. Es preveu que l'aprovació inicial dels plans directors i la seva informació pública tinguin lloc durant el segon trimestre de 2008. Aquests documents són la base dels plans directors urbanístics que permetran realitzar les reserves de sòl necessàries.