Seguí ha defensat que el sector ha actuat en els darrers anys amb una “pressió productivista”. Aquest fet fa que sigui necessari tornar “una mica enrere” i “replantejar” l'alimentació dels animals amb menys quantitat de pinso. Per al responsable d'aquest observatori del sector lleter, les explotacions han de fer l'alimentació dels animals segons “els recursos” i no pas segons la genètica tal i com passa actualment, perquè “la genètica es pot adaptar” a l'alimentació.
Si bé en el cas de l'alimentació hi ha marge per reduir els costos que tenen les explotacions, no passa el mateix amb la genètica. Per a Seguí, en aquest cas les “cartes estan marcades” perquè les grans empreses controlen el mercat de semen.
La viabilitat econòmica del sector, segons Antoni Seguí, passa per anar implementant a les explotacions la comptabilitat analítica. Aquesta és una eina per poder veure “els diferents punts febles” de la seva gestió. Pel responsable d'aquest observatori la gestió va més enllà “de pagar hisenda” si no que cal aplicar gestió per a “un mateix” on trobar “errades i millorar-les”. Mica en mica les explotacions lleteres estan aplicant aquest model de gestió.
El responsable del sector lleter d'UP Joan Guitart creu que hi ha marge per reduir costos a les explotacions malgrat que “els preus i els mercats són els que són”. Prat considera que encara es confia massa en el semen de toros de fora quan en els darrers anys els centres d'inseminació existent han aconseguit una “alta fiabilitat”. A Catalunya no n'hi ha cap aquests centres, que es troben a Galícia, Astúries i el país basc. 1
A la jornada d'aquest dijous a Vic hi han assistit més d'un centenar de persones relacionades amb el sector procedents de tot Catalunya. La jornada, que tenia el suport del Departament d'Agricultura, s'ha promogut per “la importància” que té el moment actual pel sector lleter sotmès a “tensions” a causa de l'increment dels costos i els preus canviants amb tendència a la baixa.
