Mentre que al Parc Natural del Montseny i al Parc del Montnegre i el Corredor hi ha hagut una davallada de les taxes d'ocupació, abundància i de reproducció de liró gris, a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona els indicadors mostren uns valors superiors a anys passats. Així ho conclouen els resultats del darrer seguiment d'aquest petit rosegador, coordinat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers, indicant que, en els dos últims espais citats, la del 2022 ha estat la campanya amb menys individus capturats d'ençà que es van començar a recollir dades l'any 2012.
D'aquesta manera, l'estudi explica que el darrer any ha presentat els pitjors resultats d'ocupació i reproducció a les zones de roureda mixta i, en canvi, a les zones de fageda dins de la Xarxa de Parcs Naturals les dades són més positives, com en el cas de les Guilleries-Savassona.
El seguiment del liró gris es desenvolupa des del 2004, quan es van col·locar les primeres caixes niu al Parc del Montnegre i el Corredor. Al llarg dels anys s'hi ha anat incorporant altres espais, com el Parc Natural i la Biosfera del Montseny l'any 2007 o l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona el 2008. Recentment, també s'han incorporat el Parc del Castell de Montesquiu (2021) –en dos anys s'ha pogut detectar l'espècie i constatar la seva reproducció en aquest espai- i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac (2022).
[noticia]70247[/noticia]
Durant els primers anys, l'estudi i seguiment té un caràcter experimental que permet confirmar la presència en diferents localitats dels animals així com conèixer detalls sobre la seva biologia i ecologia. D'aquesta manera, no és fins al 2012 quan el mètode d'estudi i seguiment s'estandarditza per poder comparar dades a llarg termini.
Les xifres recollides al Montseny i al Montnegre revelen patrons molt diferents en ambdós espais. Els lirons utilitzen amb més freqüència les caixes niu al primer, a on les taxes d'ocupació i reproducció també són més elevades.
Durant l'any 2022, el seguiment del liró es va efectuar amb 46 estacions actives amb un total de 444 caixes niu. També van participar-hi 20 responsables d'estació i unes 126 persones voluntàries que han contribuït en el projecte.
Més detalls en aquest enllaç.
Més lirons a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona
Al Montseny, el darrer seguiment realitzat a aquest petit rosegador revela que el 2022 ha estat la campanya amb menys individus capturats d'ençà que es van començar a recollir dades fa 11 anys
ARA A PORTADA
Publicat el 20 de setembre de 2023 a les 19:00
Et pot interessar
-
Societat El Centre BETA de la UVic-UCC inaugura una seu a Roses per a la gestió i conservació de nius de tortuga careta
-
Societat Tot el que has de saber del Lactium de Vic 2025
-
Societat Què fer aquest cap de setmana a Osona i el Lluçanès: de l'1 al 4 de maig
-
Societat Translog Osona reuneix una quarantena de professionals per parlar de ciberdelinqüència i empreses