Tona clama contra la llei del ministre Wert

Unes tres-centes persones participen en una pujada reivindicativa al castell, en suport de l’actual model educatiu català i de la immersió lingüística.

Publicat el 28 de gener de 2013 a les 08:43
Unes tres-centes persones van participar en una pujada reivindicativa al castell. Foto: Agus Albiol

Unes tres-centes persones van participar aquest diumenge, 27 de gener, en un acte a Tona en defensa de l’actual model català d’educació i en contra del proposta de reforma educativa del ministre José Ignacio Wert, que pretén deixar la immersió lingüística en paper mullat . L’acte estava organitzat pel Consell Escolar Municipal de Tona i va consistir en una pujada al castell.

L’excursió reivindicativa va sortir de la plaça Major, a les 11 del matí. Des d’allà, i en un to festiu, amb moltes famílies senceres, els participants es van dirigir al cim del castell. Un cop a dalt, es van pintar les mans de color vermell o groc i van simbolitzar una senyera, amb les mans aixecades, a l’esplanada del castell.

A l’acte es va llegir un manifest de Somescola.cat (llegiu a sota) on s’exigeix que “el català, llengua pròpia de Catalunya, ocupi a les nostres escoles el lloc que li corresponi continuï essent la llengua vehicular dels aprenentatges”. El text també és molt crític amb la llei Wert: “La llei d'educació (LOMCE) del ministre Wert és inacceptable a Catalunya, perquè proposa una contrareforma educativa retrògrada, recentralitzadora, harmonitzadora, inútil i que no serveix per preparar l'alumnat català per fer front als reptes que la situació actual planteja”. El manifest el van llegir tres parts representants de col·lectius i centres diferents: una alumna de secundària, un pare de l’escola bressol i una mestra de l'escola El Castell.

L’alcalde, Josep Salom, també va fer un petit parlament previ. L’acte va finalitzar amb el cant d’Els Segadors.

-------------------------
MANIFEST

Per un país de tots, l’escola en català!


Avui, 27 de gener, a dalt del Castell de Tona, ens trobem per exigir que el català, llengua pròpia de Catalunya, ocupi a les nostres escoles el lloc que li correspon i continuï essent la llengua vehicular dels aprenentatges.

AFIRMEM

• Que considerem l'ensenyament un element clau de país i per això refermem el nostre compromís per una escola catalana, de qualitat, equitativa, que tingui ben present la cohesió social i que tendeixi a l'excel·lència.

• Que les llengües no han de ser mai percebudes com un problema, sinó com una
oportunitat. Volem que, en acabar els seus estudis obligatoris, l'alumnat de Catalunya sigui, com a mínim, trilingüe. Això vol dir que sigui competent –i que ho demostri– en català, castellà i una altra llengua estrangera. En el món global en què vivim, el coneixement de llengües ens obre portes i ens fa competitius.

• Que separar l'alumnat de les nostres escoles per raons lingüístiques seria un error pedagògic molt greu que comportaria riscos molt elevats de fractura
social.

• Que és al nostre Parlament a qui correspon, d'acord amb les seves competències, dissenyar el model educatiu que es consideri més idoni per assolir els millors resultats i que és al Govern a qui correspon fer complir les lleis del Parlament. Per això, demanem al nostre Govern que no cedeixi en cap dels aspectes que s'expressen al títol II de la Llei d’educació de Catalunya (LEC), pel que fa a la política lingüística, i li recorda que compta amb el nostre suport per defensar-los.

SUBRATLLEM

• Que l'avantprojecte de la nova Llei d'educació (LOMCE) del ministre Wert és inacceptable a Catalunya, perquè proposa una contrareforma educativa retrògrada, recentralitzadora, harmonitzadora, inútil i que no serveix per preparar l'alumnat català per fer front als reptes que la situació actual planteja.

• Que l’avantprojecte de llei esmentat representa una ofensiva global contra la possibilitat d'establir currículums adequats a la nostra realitat, conculca la capacitat del Parlament de Catalunya per decidir sobre el model educatiu i no respecta el que ha legislat el nostre Parlament a partir d'un amplíssim consens polític i social.

• Que l'obsessió malaltissa i preconstitucional del senyor Wert envers la llengua catalana es concreta a equiparar-la a la categoria d'«Especialitat» –al mateix nivell que la tercera llengua estrangera–, anima a obrir definitivament la porta a la segregació de l'alumnat per motius de llengua dintre del mateix centre educatiu i preveu la subvenció de centres de titularitat privada que s'avinguin a fer l'ensenyament en castellà.
 
EN CONSEQÜÈNCIA

• Manifestem el seu rebuig frontal a aquest projecte de llei (LOMCE) i constata que la gravetat del moment és màxima. Mai ningú no s'havia atrevit a proposar-nos que esborréssim 35 anys d'escola democràtica catalana, avalada i reconeguda com una experiència d'èxit.

• Demanem al nostre Govern la màxima contundència en la defensa d'un patrimoni pedagògic que hem construït entre tots.

• Ens comprometem a continuar treballant units, la societat civil i tots els centres escolars i educatius de Catalunya, en defensa de la nostra escola, que és garantia de futur per als nostres joves i per al país sencer.

PER UN PAÍS DE TOTS, L’ESCOLA EN CATALÀ!