Un nou centre per fer créixer la recerca i la innovació en salut a la Catalunya Central

L'IRIS-CC, impulsat per la UVic-UCC, vol esdevenir un pol de captació i retenció de talent al territori amb més de 300 investigadors

Gran part dels membres del Patronat de l'IRIS-CC.
Gran part dels membres del Patronat de l'IRIS-CC. | UVic-UCC
31 de maig del 2022
Actualitzat a les 18:02h
Tret de sortida a l'Institut de Recerca i d'Innovació en Ciències de la Vida i de la Salut a la Catalunya Central (IRIS-CC). Aquest dimecres, 1 juny, arrenca l'activitat d'aquest centre, impulsat per la UVic-UCC, que aglutinarà la recerca que es fa al territori en àrees com la biomedicina, la salut mental, l'oncologia, o la salut pública, entre d'altres.

Sota el paraigua d'aquest institut es posen en comú els recursos, la trajectòria científica i els professionals dedicats a la investigació de 14 institucions del territori. Està previst que hi participin més de 300 investigadors.

Durant la presentació, el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños ha apuntat que és "un element vertebrador i cohesionador del territori", que afegirà "valor" als investigadors que formen part del projecte.

A més, ha apuntat que "a partir d'ara l'activitat científica dels investigadors portarà la marca de la Catalunya Central".

El nou director i 1,8 milions d'euros
El director de l'Institut serà José Jerónimo Navas i comptarà amb 6 persones en la seva estructura de direcció i gestió. Les activitats de recerca i innovació de les institucions fundadores arrenquen amb un pressupost inicial d'ingressos d'1,8 milions d'euros.

Tal com ha explicat el nou director, les línies de recerca de l'institut coincideixen amb les de les entitats fundadores: biomedicina, clínica (salut mental, oncologia, aparell digestiu i aparell locomotor), epidemiologia i salut pública, envelliment-cronicitat, cures, innovació (en producte, en serveis sanitaris, en simulació i seguretat del pacient i en innovació docent), a més de temàtiques transversals com les ciències de l'activitat física i l'esport, la gestió de dades, el disseny aplicat a la salut i el benestar, i les ciències socials i humanes orientades a la salut.

L'onzè institut de recerca, més enllà de l'àrea metropolitana
L'IRIS-CC és l'onzè institut de recerca i innovació biomèdica, en salut i ciències de la vida de Catalunya. I el primer d'aquesta línia a la Catalunya Central. Fins ara, tots els centres de recerca i innovació en salut se situaven a l'àrea metropolitana o a les capitals de província. En aquest sentit, Navas ha explicat que l'IRIS és un nou centre "en un territori orfe d'institut". "La ciència és un pilar de les societats modernes i avançades", ha afegit.

Per tant, la seva constitució equilibra la distribució de la recerca en aquest àmbit al país i amplia les oportunitats que el territori pot oferir als investigadors, una àrea amb una població de 525.000 habitants.
 

Josep Arimany, Anna Erra, Josep Eladi Baños, Marc Aloy i José J. Navas durant la roda de premsa de presentació de l'IRIS-CC. Foto: UVic-UCC.


En aquest sentit, l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha destacat que es tracta d'una "eina potentíssima de reequilibri territorial", que permetrà fer recerca, retenir talent i atraure'n. Anna Erra, alcaldessa de Vic, ha subratllat que el centre és una mostra més de la "força i l'empenta del territori" que dona visibilitat a la recerca i coneixement.

Per la seva banda, el president de la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut, Josep Arimany, ha subratllat que "si no hi hagués la Facultat de Medicina", el projecte no seria realitat. També ha lloat la implicació en el projecte de Marina Geli, coordinadora del Centre d'Estudis Sanitaris i Socials (CESS).

El nou centre permetrà lluitar contra un dels grans problemes del territori: la fuga de cervells. Té la intenció de convertir-se en un gran pol de captació i retenció de talent. Alhora també permetrà "reclutar pacients" al territori i evitar així que s'hagin de desplaçar a les grans ciutats per participar en assajos clínics.

Possible gràcies a la generositat de tots
El projecte aglutina 14 institucions de l'àmbit universitari, hospitalari, d'atenció primària, sociosanitària i de salut mental. Precisament, un dels elements diferencials d'aquest institut és que no només integra hospitals de referència sinó també l'atenció primària en salut, centres sociosanitaris, dispositius de salut mental i hospitals comarcals.

En formen part la Fundació Universitària Balmes, la Fundació Universitària Bages, la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut i la Fundació Privada Elisava Escola Universitària (totes quatre en el marc federatiu de la UVic-UCC), la Fundació Althaia, l'Institut Català de la Salut, el Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Hospital de la Santa Creu, Sant Andreu Salut Fundació Privada, la Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa, la Fundació Privada Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona, la Fundació Privada Hospital de Campdevànol, la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell i l'EAP Vic SLP.

Tal com s'ha destacat durant la presentació, aquest projecte s'ha pogut gestar gràcies a l'esforç i la generositat de tots els agents implicats en aquest nou centre.
Arxivat a