CiU i tripartit han arribat aquest dimarts a un acord sobre el reglament de l'Oficina Antifrau després de la reunió de la ponència, han explicat fonts parlamentàries. Els socis de Govern han acceptat dues de les esmenes de CiU, que ha decidit retirar la tercera.
En concret, el tripartit ha acceptat una esmena que demana remetre's a la llei pel que fa a l'actuació amb el sector privat. També s'ha donat el vistiplau a l'esmena que estableix que l'oficina podrà requerir l'auxili dels Mossos en cas que la inspecció sigui obstaculitzada, però només quan es contravingui la legalitat, ha afegit CiU, que ha retirat una esmena sobre l'avís en les investigacions a qualsevol administració pública.
Esmenes tècniques
Les esmenes de CiU eren en gran part tècniques, amb l'objectiu d'evitar que el reglament anés més enllà del que diu la llei. En veure que dues de les esmenes han estat acceptades pel tripartit, la federació ha decidit retirar la tercera, que es limitava a reproduir el text de la llei pel que fa als supòsits en què el director de l'oficina, el director adjunt o un funcionari que tingui atribuïdes funcions d'investigació i inspecció es vulgui personar en qualsevol oficina o dependència de l'Administració per a sol·licitar informació, fer comprovacions in situ i examinar documents.
Fonts de CiU han assegurat que la llei preveu que aquesta entrada es pugui donar amb o sense avís previ, mentre que el text del reglament contempla que les visites es podran fer sense avisar. La federació volia reproduir l'article de la llei perquè el reglament recollís les dues opcions, avisant o sense fer-ho. Tot i això, en veure que les altres dues esmenes sí que han estat acceptades, han decidit retirar una esmena que consideren tècnica, argumentant que la llei ja preveu els dos escenaris.
Pacte amb el PP
Pel que fa a les vuit esmenes del PP, fonts populars han indicat que el tripartit n'ha acceptat dues i se n'ha transaccionat una tercera. El PPC n'ha retirat una altra i les últimes quatre han quedat rebutjades. Els populars les mantenen vives de moment. Això fa que encara no hi hagi una postura definida sobre el reglament, tot i que el PP té bona predisposició.
Concretament, el tripartit i el PPC han transaccionat una esmena que preveu que el personal funcionari de l'oficina, si està englobat en l'àrea d'inspecció i investigació, gaudeixi de la condició d'autoritat pública a tots els efectes. Han acceptat també que el director de l'Antifrau no pugui delegar la signatura de convenis i protocols.
En canvi, els socis del Govern han rebutjat la pretensió del PP d'eliminar del text la funció de l'Oficina Antifrau de 'vetllar perquè les empreses privades disposin de suficients controls comptables interns per ajudar a prevenir i detectar actes de corrupció'. Els populars també rebutjaven un altre punt concret del reglament que fa referència a la possibilitat del director de l'oficina d'aixecar el secret absolut de les investigacions 'per tal de garantir l'eficiència de les actuacions', però aquest punt no ha estat acceptat.
Després d'aquesta reunió, el següent pas és portar el reglament a la Comissió d'Afers Institucionals, previsiblement la setmana vinent.