Albiol votarà la moció de censura del PSC per desbancar l'alcaldessa de Badalona

El líder popular, que fa uns dies es negaven a cedir els seus vots als socialistes, ara renuncia a liderar l'alternativa al govern de Guanyem, ERC i ICV | CiU descarta participar en un "teatre" dels conservadors per pressionar els socialistes

Xavier García Albiol, aquest dilluns a Badalona
Xavier García Albiol, aquest dilluns a Badalona | ACN
17 d'octubre del 2016
Actualitzat a la 13:48h
Gir de guió a l'agitada política municipal de Badalona. Xavier García Albiol ha anunciat aquest dilluns que donarà suport al PSC si acaba presentant una moció de censura per desbancar l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater. El líder popular, d'aquesta manera, rectifica la seva posició i renuncia ara a liderar l'alternativa al govern de Guanyem Badalona -on s'integren la CUP i Podem-, ERC i ICV. El PP, que fins el juny de 2015 va ostentar l'alcaldia de la tercera ciutat de Catalunya, té deu regidors i el PSC quatre. Un pacte entre les dues formacions sumaria doncs majoria absoluta al ple, que té 27 seients. Iceta va afirmar, però, que ells voldrien incorporar a l'acord a Ciutadans i a CiU, amb un i dos regidors respectivament. 

"L'episodi més vergonyós i denigrant"

El coordinador general del PP català, Xavier García Albiol, ha fet una crida al PSC i a Ciutadans per forjar una nova majoria a Badalona. Després de titllar la decisió de l’equip de govern d’esquerres d’obrir el consistori el 12-0 de ser “l’episodi més vergonyós i denigrant dels darrers anys” viscut a Badalona, ha afirmat que “en política no sempre val tot”. L’exalcalde ha criticat l’actitud del PSC d’exigir, amb quatre regidors, de liderar una majoria alternativa. García Albiol ha dit que, malgrat això, davant l’excepcionalitat de la situació generada a Badalona, ell renuncia a postular-se per a l’alcaldia i que està disposat a oferir el suport dels deu regidors a la moció de censura que vol encapçalar el PSC amb el seu cap de llista, Alex Pastor, i que el seu grup renuncia a formar part del nou equip de govern.  

El dirigent del PP ha recordat els resultats de les municipals del maig del 2015, que van donar més vots i confiança pel PP, aleshores al govern de la ciutat. “Gràcies als vots favorables del PSC, a Badalona governen els antisistema de la CUP”, però que, malgrat això, Badalona no pot seguir en mans de dirigents que gestionen la ciutat des de la radicalitat ideològica, amb l'alcaldessa Dolors Sabater al davant. García Albiol ha fet una crida als socialistes per dir “prou” a aquest episodi en què, segons ell, s’utilitza l’ajuntament en favor del projecte independentista i l’abandonament d’un projecte de ciutat.  S'ha queixat que el PSC mantingui una actitud de rebuig a dialogar amb el PP.

García Albiol ha assegurat també que el PP no tancarà cap acord de legislatura amb el PSC. Sí que ha reclamat conèixer en els propers dies el cartipàs del nou govern municipal que vol encapçalar Alex Pastor. En un moment donat, ha definit l'actitud socialista de "xantatge", però que el pitjor és continuar amb la situació actual. L'exalcalde i coordinador del PP català s'ha confessat indignat amb el PSC i ha dit, amb un to irònic, que està convençut que Pastor deu disposar d'uns suports que vagin més enllà dels seus quatre regidors, ja que si no, seria un "acudit".
García Albiol  -que ha dit que per ell la proposta que fa suposa una renúncia personal molt dolorosa- ha assegurat també que el PP no tancarà cap acord de legislatura amb el PSC. Sí que ha reclamat conèixer en els propers dies el cartipàs del nou govern municipal que vol encapçalar Alex Pastor. Ha negat que es tracti d'un regal enverinat i ha dit que el que sí que cal és que la ciutat tingui un govern sòlid l'abans possible i que la CUP abandoni l'alcaldia. 

CiU no vol jugar

L'antiga CiU té dos regidors a la ciutat, encapçalats encara per Ferran Falcó, secretari general del Departament de Territori. No estan disposats a sumar-se a la iniciativa del PP cas que e PSC la secundés i optés a l'alcaldia. Consideren que tot plegat és "teatre" dels populars per deixar en evidència els socialistes, que al seu dia van ajudar a investir Sabaté. "Seria un canvi en clau constitucionalista", denuncien fonts nacionalistes.