Aquests són els tres empresaris responsables de l'espionatge amb Pegasus a Catalunya

Irídia i Amnistia Internacional demanen a la UE i l’Estat que legislin sobre l’espionatge i prohibeixin el programari

Irídia ha presentat aquest dimecres l'ampliació de la querella contra els responsables de l'espionatge
Irídia ha presentat aquest dimecres l'ampliació de la querella contra els responsables de l'espionatge | Irídia
13 de novembre de 2024, 11:46
Actualitzat: 12:46h

El centre per a la defensa dels drets humans Irídia ha ampliat la querella presentada per l’advocat Andreu Van den Eynde, lletrat d’Oriol Junqueras i d’altres polítics independentistes catalans, per haver estat espiat mitjançant el programari Pegasus. Un informe pericial apunta a tres càrrecs concrets de l’empresa israeliana propietària del programari, NSO Group, amb filials a Luxemburg, que serien els principals responsables d’aquest espionatge suposadament il·legal i no emparat per la legislació espanyola. A més, reclama, juntament amb altres organitzacions internacionals, sancions a les 19 empreses del grup i la prohibició de l’ús i venda d’aquest programari a la UE.

"Cal denunciar la situació i un canvi en el marc normatiu", ha afirmat. Irídia pilota el cas de Van den Eynde, que va ser espiat durant l'any 2020 en plena pandèmia. "Va ser espiat per accedir a la informació dels seus clients i això vulnera el dret a la intimitat, privacitat, llibertat d'informació, secret professional i dret de defensa", ha dit Anaïs Franquesa, codirectora d'Irídia. L'organització vol investigar com NSO s'introdueix a Europa i qui són els responsables. "Hem posat noms i cognoms a l'espionatge de l'Estat", ha assegurat Franquesa.

Les tres persones responsables són, dues d'elles, fundadores de NSO, i també tenen vincle amb les empreses que operen a Luxemburg. Aquest entramat actua com a porta d'entrada per vendre contractes i operar a Europa. Així, l'Estat pot "comprar" Pegasus. El pes d'aquestes tres persones en l'entramat és "decisiu". Per això Irídia va contra les empreses, si no també contra els directius. En aquest sentit, es demana una ampliació de la querella contra aquestes tres persones, que són Omri Lavie, fundador de NSO i membre de la junta directiva d'Ocy Technologies i Q Cyber Technologies, Shalev Hulio, també fundador i director de NSO i també membre de la junta directiva, i Yuval Somekh, que està a les juntes directives d'Ocy i Cyber Technologies.

Cèlia Carbonell, que ha dut a terme la investigació de NSO des d'Irídia, ha destacat la relació i la responsabilitat de les empreses que exporten la tecnologia Pegasus. "Pegasus és una eina de vigilància que s'ha creat i venut per controlar ciutadans", ha dit Carbonell, que ha exigit "sancions" per a les empreses vinculades i una moratòria global a aquest tipus de programari espia, que s'ha fet servir contra Palestina, contra periodistes a Mèxic, i també contra el moviment independentista català. "NSO té responsabilitat directa en l'ús que en fan els estats", ha remarcat. L'argument de l'empresa és que serveix per lluitar contra el terrorisme, però el Catalangate demostra que és fals.

L'advocat de l'equip legal d'Irídia Brian Ventura, que tira endavant el procediment, ha reclamat que s'aixequi el bloqueig de la causa que fa dos anys que dura. "Com és possible que després de dos anys només hagi declarat la víctima?", s'ha preguntat, i ha lamentat l'opacitat de NSO i la manca de responsabilitat que ha assumit el govern espanyol, que s'empara en la llei oficial. L'únic càrrec polític que ha caigut per l'escàndol d'espionatge ha estat Paz Esteban, exidrectora del CNI. "Davant d'aquest escenari d'impunitat, diem prou", ha dit Ventura. Aquest mateix dimecres es presentarà tota la investigació feta al jutjat d'instrucció que investiga els fets. "Arribarem fins on calgui", ha reblat.

Un problema "global"

Des d'Amnistia Internacional Catalunya, Júlia Pérez ha alertat que Pegasus és un problema "global". En el cas català, "les traces forenses han confirmat el seguiment a la societat civil", i per això ha reclamat més col·laboració del govern espanyol. L'espionatge, ha insistit, suposa una vulneració de drets fonamentals i és "una amenaça directa" a la societat democràtica i a l'estat de dret. "El programa pot accedir a tota la informació del terminal, és una afectació de drets extraordinàriament alta", ha dit. Amnistia sosté que programes tan invasius com Pegasus no poden ser únicament limitats, sinó que s'han de prohibir.

Arxivat a