Aragonès accelera per fer complir els acords amb el PSOE

El president convoca un consell executiu extraordinari per aquest dijous i pressiona Junts per obrir una "nova etapa" sense retrets: "Toca fer política gran"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimecres al ple.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimecres al ple. | ACN
22 de novembre del 2023
Actualitzat a les 12:21h
Amb la llei d'amnistia caminant al Congrés dels Diputats i amb el nou executiu de Pedro Sánchez treballant, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, dona per iniciada una "nova etapa" que dibuixa una "oportunitat històrica" per a l'independentisme. Un nou capítol en el qual ERC també té molt clar -per l'experiència prèvia- que haurà de supervisar amb lupa el compliment dels acords per part del PSOE. El traspàs de Rodalies i la condonació parcial del deute del fons de liquiditat autonòmica seran les grans batalles de l'executiu a curt termini. Per iniciar aquest control, el cap de l'executiu ja ha convocat per aquest dijous a les 15:30 hores un consell extraordinari per prendre "les primeres decisions" d'aquest nou moment polític, i perquè les mesures acordades "s'implementin com més aviat millor".

El president de la Generalitat ha anunciat aquesta reunió durant la sessió de control al ple del Parlament, on han emergit principalment declaracions creuades sobre l'amnistia. El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha furgat en el punt de l'acord entre ERC i el PSOE que fa referència al traspàs de Rodalies, i ha criticat que Aragonès desconvoqués el ple monogràfic sobre els trens que s'havia de celebrar aquesta setmana al Parlament. "Si considera que és urgent, no hi ha excuses. Si aquest acord és tan bo, expliqui'l en seu parlamentària, que potser fins i tot ens convenç que no és a mitges o 'fake' com el que va fer el conseller Quim Nadal durant el tripartit. Li demanem que rectifiqui, no s'amagui del Parlament", ha llançat el juntaire, que ha advertit Aragonès que si no compareix ell a iniciativa pròpia, serà el seu partit qui ho sol·licitarà.

El president de la Generalitat ha assegurat que espera parlar de Rodalies quan passin unes setmanes i tingui retorns del govern espanyol sobre aquesta carpeta acabada de pactar. També ha instat Junts a deixar enrere les èpoques de retrets entre els dos exsocis: "Tenim una nova etapa. No ha estat fàcil arribar-hi. Avui la llei d'amnistia és una realitat al Congrés que no genera poques resistències. La nova etapa ens ha de permetre anar plegats per defensar els interessos de Catalunya a tot arreu Estem davant d'una gran oportunitat històrica. Toca fer política gran. Jo no entraré en política de miserietes i retrets. Li allargo la mà, coincidim molt més ara que fa mesos".

La petició de col·laboració d'ERC a Junts, que ja va emergir després del 23-J, s'ha intensificat en els últims dies. El dilluns, mateixa jornada en què Sánchez enllestia la composició del seu nou executiu, Aragonès era entrevistat a TV3 per dir, precisament, que Junts està convidada a formar part de la taula de diàleg institucional amb l'Estat, de la qual es va desmarcar el setembre del 2021 arran de la negativa als noms proposats. La resposta dels juntaires a les paraules del president de la Generalitat van arribar amb una rapidesa notòria, a les onze de la nit: "Junts desmenteix que hagi rebut cap oferiment del president Aragonès per participar en la taula de diàleg amb el govern espanyol". 

De taules també n'ha volgut parlar el cap de l'oposició, Salvador Illa, que ha demanat al president de la Generalitat que centri els esforços del seu Govern en analitzar i actuar contra les conseqüències de la sequera. El socialista ha avisat, de fet, que ara la taula que "més importa" als catalans és la de "la sequera", reclamant d'aquesta manera que hi hagi més col·laboració i sinergies polítiques per a abordar la situació de l'aigua: "Les coses no s'han acabat de fer bé". El cap de l'executiu, però, ha respost que alguna cosa s'haurà "fet bé" si l'any passat Catalunya no va entrar en emergència, i ha demanat a tots els grups "unitat política" davant d'un moment de "dificultat". 

Els comuns hi tornen contra el Hard Rock i la CUP compara Aragonès amb Pujol


Converses a banda entre els exsocis del Govern, durant la sessió de control David Cid, dels comuns, ha exigit a Aragonès que, davant la situació d'emergència climàtica que s'ha intensificat encara més per la sequera, es desmarqui del projecte del Hard Rock. El cap de l'executiu ha tret pit de les polítiques fetes pel seu govern per fer front a la crisi de l'aigua, però ha demanat a Cid que "no barregi coses" i ha assegurat que el Hard Rock és un projecte que no es veurà en els "pròxims mesos". El president de la Generalitat ha insistit en les polítiques dirigides per la conselleria d'Acció Climàtica implementades fins al dia d'avui, i ha acusat Cid de fer servir la sequera per reforçar els seus "posicionaments" polítics. Insatisfet amb la resposta, el diputat dels comuns ha tirat d'ironia: "Vostè és el president de la sequera. No es mulla mai". 

Des de la CUP Carles Riera s'ha oposat rotundament, una vegada més, a la negociació de Catalunya amb el govern espanyol. "Ha traslladat el centre de decisions a Madrid. Vostè ja no parla d'independència. Com Jordi Pujol, ja parla de traspassos econòmics i de governabilitat espanyola", ha lamentat. El president de la Generalitat ha reivindicat que l'amnistia és un "pas endavant" que avalen més de 100 diputats del Parlament català, i ha convidat la CUP, per enèsima vegada, a fer-los costat. "Aquest país, alhora que va fent camí, assoleix victòries per al benestar", ha seguit Aragonès, que ha reivindicat els acords de la seva formació amb el PSOE. "És positiu tot avenç que permeti que el país es pugui autogovernar plegament", ha dit fent menció a Rodalies.

El líder del PP, Alberto Fernández, ha aprofitat la seva intervenció per furgar en les divisions dintre l'independentisme. Ha preguntat al president de la Generalitat si comparteix les opinions d'Oriol Junqueras sobre la condemna a Laura Borràs i sobre que aquesta no s'inclogui dins l'amnistia. "Amb Oriol Junqueras acostumem a compartir l'opinió pràcticament la totalitat de les vegades", s'ha limitat a respondre Aragonès. Després, però, Fernández ha apujat el to com no és habitual en les seves intervencions, carregant contra l'amnistia i acusant l'independentisme de "corrupció" i "terrorisme". Aragonès li ha respost lamentant que les paraules i el to siguin "impròpies" del líder popular. "Ha estat un discurs basat en la venjança i l'odi, que és l'única proposta que tenen per Catalunya", ha tancat el cap de l'executiu.

Carlos Carrizosa, de Cs, també ha carregat contra l'amnistia, una mesura que considera que l'independentisme fa servir per "desestabilitzar la democràcia espanyola" amb l'objectiu d'eliminar-la. També ha erigit la seva formació en qui planta la batalla a l'independentisme, i ha recordat que se celebra aquest dimecres al ple del Parlament Europeu un debat sobre l'amnistia promogut pels taronges, que també ja estan iniciant la campanya per a les europees, on es presentaran, després de no haver-ho fet a les espanyoles per les últimes patacades electorals. "L'amnistia és absolutament necessària per posar fi a la repressió", ha contestat Aragonès, que ha recordat que a Catalunya es continua perseguint penalment la dissidència política. "L'amnistia serà aprovada, s'aplicarà, i permetrà deixar enrere la repressió i poder centrar l'activitat en les qüestions fonamentals", ha afegit.