Aragonès exigeix a la Moncloa la dimissió de Robles per justificar el «Catalangate»

El president de la Generalitat entén que les paraules de la ministra de Defensa al Congrés la "inhabiliten" per continuar en el càrrec mentre Junts i la CUP collen ERC per trencar del tot la relació amb el govern espanyol

Pere Aragonès, a l'hemicicle, en la sessió de control al Parlament.
Pere Aragonès, a l'hemicicle, en la sessió de control al Parlament. | ACN
27 d'abril de 2022, 12:00
Actualitzat: 16:09h
El Catalangate ha establert un fil conductor entre la sessió de control al Congrés i la del Parlament. Mentre a la cambra baixa espanyola Pedro Sánchez esquivava responsabilitats per l'espionatge a l'independentisme i Margarita Robles protegia l'actuació del CNI, al parc de la Ciutadella Pere Aragonès demanava la dimissió de la ministra de Defensa per justificar el control dels telèfons mòbils de l'independentisme. El president de la Generalitat ha reclamat que Robles plegui perquè entén que les seves paraules, que ha considerat "insultants", la "inhabiliten políticament" per continuar en el càrrec. "Ha d'assumir responsabilitats", ha dit Aragonès, que ha instat Sánchez a destituir la ministra si no pren la decisió de dimitir.

Robles s'ha convertit en el principal escull en les relacions entre ERC i la Moncloa. Els republicans continuen decidits a no votar aquest dijous el decret per pal·liar els efectes de la guerra a Ucraïna, encara més després del discurs bel·ligerant de la ministra de Defensa. "Què ha de fer un Estat, un govern, quan algú vulnera la Constitució? O quan algú declara la independència? O quan es tenen contactes amb països com Rússia", ha apuntat Robles en resposta a Mireia Vehí, diputada de la CUP, en la sessió de control al Congrés. "La ministra de Defensa diu que hi ha via lliure perquè se'ns espiï", ha afirmat Aragonès al Parlament sobre unes declaracions que ha titllat d'"extremadament greus".

Arran de les últimes manifestacions del president espanyol i la ministra responsable del CNI, tant Junts com la CUP han sol·licitat a Aragonès trencar del tot les relacions amb el govern espanyol. I el president ha respost a les dues formacions independentistes actuar amb la "màxima unitat" i fugint dels "retrets" davant l'ofensiva del Catalangate. "La reacció del govern espanyol ha estat, fins ara, insuficient i, en alguns casos, fins i tot contradictòria", ha afegit el president català.

La CUP havia insistit a Aragonès sortir de la "lògica declarativa" i aterrar en el terreny de la "concreció" per determinar quines seran les "conseqüències" en la relació amb la Moncloa arran de l'espionatge massiu. "Avui la guardiana de les clavegueres ens ha dit que sí, que ens han espiat pel fet de ser independentistes", ha afirmat Eulàlia Reguant per referir-se a la ministra de Defensa. La diputada anticapitalista ha recordat que els socialistes no són "socis fiables". "No són vostès qui congelen la taula de diàleg, el PSOE no té incentiu per seure a la taula perquè vostès han renunciat a la confrontació. No poden seguir com si res amb la política de concertació amb l'Estat", ha reblat Reguant.

Al seu torn, Junts havia celebrat que el Govern de la Generalitat hagués "trencat" relacions amb la Moncloa. "Espanya no és ni un estat democràtic ni un estat de dret", ha afirmat el diputat Albert Batet, que ha sol·licitat explicacions detallades de Sánchez i l'obertura d'una comissió d'investigació al Congrés. "Té el nostre suport per actuar amb la màxima contundència", ha dit Batet, que ha insistit tant en aquesta "contundència" com en la "unitat d'acció" a Madrid. "No es pot continuar donant suport a un govern que vulnera drets", ha sentenciat.

Illa: "Conec el compromís de Margarita Robles amb l'estat de dret"
La figura de la ministra de Defensa també ha fet acte de presència en la interpel·lació del líder del grup parlamentari del PSC, Salvador Illa, al president de la Generalitat. Illa s'ha ofert a Aragonès per aclarir els fets vinculats al Catalangate, però també ha fet una defensa aferrissada de la ministra. "Conec Margarita Robles i el seu compromís amb l'estat de dret". El dirigent socialista s'ha mostrat comprensiu amb el "neguit" dels dirigents espiats i ha condemnat "tota activitat il·legal".

Recollint el guant de les paraules d'Illa, el president català ha demanat als socialistes unes "mínimes condicions" per mantenir la via de la negociació. "Som prou bons per votar a favor d'iniciatives del govern i prou dolents per ser espiats?", ha raonat Aragonès, que ha lamentat que la ministra de defensa "bombardegi" qualsevol possibilitat d'"entesa" en la resposta al cas d'espionatge. Per això, ha tornat a demanar que Sánchez prengui decisions "clares". "De moment, no les ha pres", ha reblat.

Sánchez no cedeix davant l'ultimàtum d'ERC
Sense atendre l'ultimàtum que aquest dimarts li havia formulat ERC, Sánchez ha esquivat l'assumpció directa de responsabilitats per la vigilància telemàtica a una seixantena de dirigents independentistes, ha defensat la tasca del CNI -al qual ha emmarcat dins la legalitat en totes les seves actuacions- i ha insistit que la Moncloa està demostrant amb "fets" la voluntat de superar el conflicte amb Catalunya. Gabriel Rufián, cap de files d'ERC a Madrid, ha indicat que el cas és "terriblement greu", especialment si el PSOE no era coneixedor dels fets en el moment en què ja estava en marxa l'espionatge.

Rufián, de fet, ha posat encara més en dubte el suport dels republicans al decret sobre mesures destinades a mitigar les conseqüències de la guerra a Ucraïna. "De moment, demani-li el telèfon al senyor Casero", ha indicat al final de la intervenció. Es referia a Alberto Casero, el diputat del PP que amb el seu error va permetre la tramitació de la reforma laboral, una votació en què el partit d'Oriol Junqueras es va desmarcar del govern espanyol. A hores d'ara, la Moncloa no té els vots garantits per tirar endavant el decret, perquè ERC exigeix dimissions, tot i que Rufián no les ha demanat en la pregunta a Sánchez. El cap de files dels republicans a Madrid, això sí, ha apuntat que el PSOE "no ha netejat les clavegueres" de l'Estat, i ha insistit que, quan això passa, "s'omplen de rates". "I les rates s'ho mengen tot", ha indicat.