Aragonès, convidat en un acte als EUA sobre la «desescalada de conflictes secessionistes»

L'expresident de la Generalitat protagonitzarà una conferència a la Universitat de Yale sobre les "lliçons" de Catalunya i tractarà fets com el referèndum de l'1-O o la negociació de l'amnistia

Pere Aragonès, en un acte recent
Pere Aragonès, en un acte recent | Hugo Fernández Alcaraz
Redacció
19 de febrer de 2025, 10:14
Actualitzat: 14:17h

L'Escola Yale Jackson d'Afers Globals, pertanyent a una de les universitats més antigues dels Estats Units, ha convidat Pere Aragonès a una conferència sobre la "desescalada de conflictes secessionistes" i el rol del lideratge política a l'hora de "restaurar l'estabilitat". Sota el nom "Negociació en conflictes secessionistes: les lliçons de Catalunya", l'acte se celebrarà el pròxim 26 de febrer.

Més enllà d'aquesta descripció, Yale explica que l'expresident de la Generalitat parlarà sobre el referèndum de l'1-O, la declaració unilateral d'independència i la resposta de les institucions espanyoles a la "crisi política", i la negociació sobre la llei d'amnistia. La voluntat de tot plegat, diu Yale, és "extreure lliçons" de l'experiència de Catalunya per a la "resolució de conflictes arreu del món".

Està previst que la conferència duri al voltant d'una hora i mitja en què Aragonès conversarà amb María José Hierro, professora del Departament de Ciències Polítiques de la Universitat de Yale. Hierro està especialitzada en la identitat nacional i el nacionalisme i alguns dels seus articles han aparegut en publicacions de prestigi en el sector. La seva investigació actual analitza l'impacte de la crisi econòmica en les actituds nacionalistes.

Fonts properes a l'expresident indiquen la seva voluntat és deixar clar que la negociació "no és el punt final de res" perquè el conflicte s'ha de resoldre votant. A més, remarquen que el contingut de la convocatòria depèn només de la Universitat i que Aragonès ha acceptat la invitació perquè "és interessant poder explicar-se arreu" i asseguren que defensarà la feina feta per la desjudicialització del conflicte i la via del referèndum d'independència per donar-hi solució.

Si bé l'acte estava programat des de fa uns dies, aquest dilluns Yale se'n feia ressò a través de les xarxes socials. I les reaccions des de l'independentisme no s'han fet esperar. Qui ha estat més contundent ha estat Lluís Llach. El president de l'Assemblea Nacional Catalana ha definit la participació d'Aragonès en l'acte de "repugnant". "Costa de creure, l'últim que tanqui", ha sentenciat.

Al seu torn, Aleix Sarri, membre de la direcció de Junts i responsable de relacions internacionals del partit ha criticat la presència de l'expresident de la Generalitat: "Convertir la rendició en matèria per donar lliçons en una universitat nord-americana. És simplement surrealista".