L'Audiència Nacional no vol amnistiar els CDR: «Pot contravenir greument el dret de la UE»

El tribunal dona tres dies a les parts perquè es posicionin sobre si cal plantejar una qüestió prejudicial al TJUE sobre com encaixa l'amnistia amb el delicte de terrorisme

Una manifestació dels CDR a Barcelona
Una manifestació dels CDR a Barcelona | Lorena Sopêna/Europa Press
09 de juliol del 2024
Actualitzat a les 16:34h

L'Audiència Nacional no veu gens clar aplicar l'amnistia a la causa per terrorisme contra els CDR, coneguda com a operació Judes. La sala penal ha demanat a les parts que es posicionin sobre si cal presentar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) davant el risc que pugui "contravenir greument" i suposar una "infracció patent" del dret comunitari. El tribunal reconeix que els fets que s'investiguen encaixen a l'amnistia, però no comparteix que quedin fora de la directiva europea de lluita contra el terrorisme i que es puguin acollir a la llei.

L'amnistia exclou els delictes de terrorisme entesos d'acord amb el que estableix la directiva europea de lluita contra el terrorisme. Aquesta va ser una de les claus durant la negociació. L'Audiència Nacional creu que l'operació Judes dels CDR podria encaixar en aquesta directiva, i per tant no podrien ser amnistiats. Alhora, els magistrats tenen dubtes "seriosos" sobre si l'amnistia no suposa, a la pràctica, una "derogació tàcita" de la voluntat del legislador europeu quan va elaborar la directiva contra el terrorisme.

La interlocutòria, de 18 pàgines, veu una possible infracció del dret de la UE. La sala diu que la llei és "contradictòria", perquè vol excloure de l'amnistia els delictes de terrorisme, però només si són greus. Això, diu el tribunal, va en contra del text comunitari, perquè estableix que no tots els actes terroristes previstos a la directiva queden fora de l'amnistia. La sala recorda que no es pot diferenciar entre terrorisme greu i terrorisme menys greu, perquè segons el dret europeu tots els actes de terrorisme són d'extrema gravetat. "Potser pensaven en un terrorisme de baixa intensitat, com si el terrorisme es pogués catalogar entre un d'alta intensitat i un de baixa intensitat", critica l'Audiència Nacional.

Per això, el tribunal creu que no es pot amnistiar els CDR, però davant del dubte plateja portar la pregunta al TJUE, perquè dirimeixi com s'ha d'interpretar l'amnistia d'un delicte de terrorisme d'acord amb el dret europeu. "La sala té dubtes sobre si la distinció entre un terrorisme de baixa intensitat i la resta de terrorisme pot compaginar-se amb el dret de la UE, ja que els textos comunitaris no estableixen cap distinció i la lògica imposa que totes les formes de terrorisme són molt greus i no poden ser objecte d'amnistia ni de perdó", reblen els jutges.

En risc la seguretat jurídica

El tribunal no s'estalvia crítiques al poder legislatiu, ja que considera que la llei incorre en una "greu indefinició i inconcreció" perquè no especifica a l'articulat quins actes poden constituir "infraccions o violacions greus contra els drets humans". No s'assenyala, tampoc, quin és el límit per diferenciar entre la gravetat de la infracció i la violació del dret a la vida o a la integritat física perquè es pugui considerar amnistiada o no una actuació concreta. Aquesta indefinició afecta de manera "frontal i directa" al dret fonamental de seguretat jurídica, previst a la Constitució i a la Carta de Drets Fonamentals de la UE.