Aznar i Feijóo esmenen la plana a Sánchez per la política exterior

L'exlíder del PP i president de la fundació FAES considera que "l'imperialisme rus i el terrorisme islamista" són els principals enemics d'Occident i que la llibertat "es defensa en fronts bèl·lics"

Ana Botella, Alberto Núñez Feijóo, Edmundo González, Roberta Metsola i José María Aznar.
Ana Botella, Alberto Núñez Feijóo, Edmundo González, Roberta Metsola i José María Aznar. | europa press
26 de setembre de 2024, 14:46
Actualitzat: 14:48h

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha acusat aquest dijous el president sortint de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, i a la nova presidenta, Claudia Sheinbaum, de recórrer a una "provocació inacceptable" per no convidar Felip VI a la presa de possessió de la nova mandatària. Ha aconsellat la nova presidenta de Mèxic que llegeixi el llibre Res del que demanar perdó i ha dit que li faria arribar "en defensa del nostre llegat, la nostra dignitat i el nostre cap d'estat". Feijóo ha intervingut junt amb la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, i l'expresident José María Aznar en la clausura del Campus FAES, que organitza la fundació conservadora. 

El llibre Res del que demanar perdó és obra de Marcelo Gullo, un activista argentí proper a posicions d'extrema dreta que va defensar el règim del dictador peruà Alberto Fujimori i que té la curiosa teoria que Espanya "no va descobrir Amèrica, sinó que la va alliberar".

El dirigent conservador ha aprofitat per etzibar contra Pedro Sánchez per retirar l'ambaixador de l'Argentina per uns comentaris del president electe, Javier Milei, i no fer-ho davant el menyspreu al cap de l'estat: "No demano que es retiri l'ambaixador de Mèxic, sinó que es nomeni un nou ambaixador a l'Argentina". "Entre Maduro i el poble veneçolà no pot haver equidistàncies", ha dit. 

Feijóo ha afirmat que la legislatura "és ingovernable, la normalitat és el desgovern i, referint-se a Sánchez i el govern espanyol, ha assegurat que "han dimitit de les seves responsabilitats i el seu projecte polític és la supervivència personal". Feijóo ha defensat "establir aliances en polítiques d'immigració" amb Itàlia, sense esmentar-la explícitament, però elogiant de manera indirecta Giorgia Meloni. 

"Quan es tracta de la pau i la llibertat de les nacions, la ingenuïtat complaent només serveix per equivocar-se", ha dit Aznar en la seva intervenció, qui ha subratllat que "en un estat de dret, la propietat està garantida, la premsa és lliure, els jutges són independents i el govern és limitat". L'expresident ha clamat que "el deteriorament de l'estat de dret fa de les nacions campaments lliurats al botí".

Aznar ha proclamat que "la llibertat no es defensa sola i avui s'ha de defensar en molts fronts bèl·lics", qualificant "l'imperialisme rus i el terrorisme islamista com un desafiament directe als principis i als interessos europeus i occidentals". L'exlíder del PP ha parlat de la "infecció populista a Amèrica Llatina, que irradia influències en el nostre país i devora països germans". Ho ha dit en presència del líder opositor veneçolà Edmundo González, a qui el PP considera president electe.   

Roberta Metsola ha intervingut després d'Aznar i Feijóo, i s'ha referit als reptes que ha hagut d'entomar la Unió Europea ("Vam ser capaços de plantar cara a Rússia a Ucraïna") i ha recordat que el Parlament Europeu ha apostat per la democràcia a Veneçuela: "Europa ha de fer més en aquest país". També ha reclamat "un major compromís amb Amèrica Llatina".

Ha agraït a Feijóo i al PP espanyol pel seu "lideratge" en un context en què "creixen els marges i moltes persones troben consol en els extrems". Metsola ha reclamat plantar cara a l'"extremisme" proposant "solucions reals i no mostrar cap superioritat moral".    

La conservadora maltesa ha parlat de la bretxa oberta pel que espera la gent dels seus polítics i ha advocat per una Europa "més competitiva". Metsola s'ha referit al "centre constructiu europeu" i com cal afrontar el tema de la immigració davant la "pressió" que senten països com Itàlia i Espanya a les Canàries, elogiant el pacte migratori de la UE.