Carme Chacón, abans espanyola que catalana

El seu entorn dóna per fet que, dissabte, anunciarà que es presenta per liderar el PSOE des del poble on va néixer el seu pare, a Andalusia

Publicat el 04 de gener de 2012 a les 11:35
La llavors candidata del PSC, Carme Chacón, valorant capcota els resultats de les eleccions espanyoles del 20-N. Foto: ACN.

Carme Chacón es planteja presentar la seva candidatura a la secretaria general del PSOE aquest dissabte a Olula del Río, a Almeria (Andalusia), el poble on va néixer el seu pare, segons fonts socialistes. Farà el pas definitiu a un mes vista del 38è Congrés Federal que els socialistes celebren els dies 3, 4 i 5 de febrer a Sevilla per elegir substitut a José Luis Rodríguez Zapatero com a líder del partit. S'enfrontarà a Alfredo Pérez Rubalcaba, que ja va presentar la seva candidatura l'última setmana de desembre i que aquest dimecres presenta un document on aposta per obrir les primàries als simpatitzants en el futur. Chacón, per la seva banda, presenta avui al vespre el manifest Molt de PSOE per fer a València.

Fonts pròximes a l'exministra de Defensa expliquen que Chacón va rebre una proposta per presentar el document Molt de PSOE per fer a Olula del Río i apunten que la decisió en ferm sobre si hi presenta o no la candidatura s'haurà d'adoptar d'acord amb els integrants de la plataforma que dóna suport al manifest. Entre d'altres, el signen Manuel Bustos, Josep Borrell, Francisco Caamaño, Cristina Narbona i Javier Rojo. En tot cas es confirma ja que Chacón optarà al lideratge del PSOE després d'haver-se d'apartar en favor de Rubalcaba de la cursa per ser la candidata dels socialistes espanyols a les últimes eleccions generals.

Malgrat ser la cap de llista del PSC als comicis del 20-N, Chacón escull un poble andalús i no un de català per obrir la cursa a la substitució de José Luis Rodríguez Zapatero. Un gest simbòlic -encara té familiars a Olula del Río- però també polític per remarcar que el seu és un projecte per a tot l'Estat. Andalusia també encara les eleccions autonòmiques, en què els socialistes espanyols es juguen el control de l'últim territori destacat on encara governen, i Sevilla, la seva capital, és on se celebrarà el Congrés Federal la primera setmana de febrer d'on en sortirà la nova cúpula del PSOE.

Mentrestant, Chacón continua presentant el societat el manifest Molt de PSOE per fer que conté les bases del que serà el seu projecte i que aposta per una "renovació" del partit. Els seus signants reclamen una "transformació profunda" de l'organització dels socialistes espanyols i apunten que la convocatòria del 38è congrés que celebraran a Sevilla estableix l'inici d'una "nova etapa" que "haurà d'estar marcada pel debat profund i serè" i impulsada per un "lideratge democràtic i col·legiat" que ha d'integrar "generacions i sensibilitats".

Aquest mateix vespre Chacón serà a València per presentar el manifest acompanyada de l'exministre de Justícia, Francisco Caamaño, i per membres destacats dels socialistes valencians i mallorquins com l'exalcaldessa de Palma de Mallorca, Aína Calvo, i els dirigent dels socialistes valencians Ximo Puig i Ciprià Ciscar. L'acte tindrà lloc a la seu d'UGT a València i ha de servir per sumar suports a un document que atribueix la derrota a les últimes eleccions generals a "l'erosió dels mecanismes democràtics" interns i "l'aïllament social progressiu" del PSOE.

La plataforma de suport a Alfredo Pérez Rubalcaba, per la seva banda, també ha presentat aquest dimecres a Madrid el document "38 propostes... i més "que aposta també per instaurar en el futur unes primàries a la francesa on no només puguin participar els militants, sinó que també estiguin obertes als simpatitzants.

El document també recull la proposta de fer consultes internes quan s'hagin d'adoptar decisions polítiques de transcendència i reclama que s'estableixi una nova estructura "més horitzontal i descentralitzada" que permeti la participació d'amplis sectors de la militància. A més, inclou per primera vegada la proposta d'expulsió immediata dels trànsfugues i estableix que cada càrrec cobri un sol sou, independentment de les tasques que faci.