El catalanisme «orfe» abraça Campuzano

El conseller de Drets Socials, número set de la llista d'ERC, protagonitza un dinar a Barcelona organitzat pel Cercle Democràtic de Catalunya i amb presència de convidats vinculats a l'antiga Convergència

Carles Campuzano, en el dinar del Cercle Democràtic de Catalunya
Carles Campuzano, en el dinar del Cercle Democràtic de Catalunya | Nació
30 d'abril del 2024
Actualitzat el 02 de maig a les 10:25h

No fa tant, ser hereu de Convergència no era un motiu d'orgull. Ara, però, torna a estar de moda i ho reivindica tothom per abraçar el màxim de votants. Jordi Pujol votarà Junts i Carles Puigdemont li ha agraït. Salvador Illa també reconeix el paper de l'expresident i fundador de CDC per aixecar l'autogovern. I Pere Aragonès compta amb un conseller que ve de l'esfera convergent: Carles Campuzano. L'aspiració de tots tres candidats és, precisament, ser tan hegemònics com ho va ser CiU als 80 i als 90.

L'encarregat del Departament de Drets Socials de la Generalitat ha estat el convidat aquest dimarts a la primera trobada del Cercle Democràtic de Catalunya que, irònicament (o no), comparteix sigles amb la ja extinta formació que va governar el país durant gairebé quaranta anys i que després va mutar en el ja finit PDECat. La majoria de líders i dirigents d'aquell espai van acabar a la Crida primer i a Junts després. Francesc Marc-Álvaro, periodista i diputat d'ERC a Madrid, ha fet tàndem amb Campuzano en l'intent dels republicans de reivindicar també una part del pastís.

Qui impulsa i presideix aquesta associació és l'advocada Sílvia Requena, ex de Convergència -va presentar-se a unes primàries contra Francesc Homs per ser candidata a Madrid el 2016- i de Centrem -formació impulsada per Àngels Chacón-, que ha transmès algunes de les veus que vol representar: "Hi ha orfes de vot d'una antiga formació política", ha assegurat, a la vegada que ha considerat que en els pròxims comicis catalans cal "perspectiva catalana" i "pragmatisme".

Un dinar (amb funció social) de prop de 40 persones

La cita ha comptat amb una quarantena de persones en un dinar d'àmbit privat i informal al Restaurant La Pau, al barri de Ciutat Vella de Barcelona. De la llista de convidats se'n desprèn un recull de moltes veus de l'antiga Convergència, ara retirades de la política o amb presència en altres formacions.

Per exemple, a la mateixa taula hi havia un director general del Govern, un assessor d'Albert Batlle (PSC) a l'Ajuntament de Barcelona o un empresari del tercer sector. Altres veus de rellevància presents a la trobada han estat Antoni Bayona, exlletrat major del Parlament; David Font, alcalde de Gironella i ara alt càrrec de Justícia; o l'exdiputada i filòloga Carme Vidalhuguet.

El lloc triat no és casual, ja que és una iniciativa social de la fundació El Llindar, que treballa per donar oportunitats a joves exclosos del sistema. Campuzano, en la mateixa línia, se sol reunir setmanalment amb el seu equip més proper en un altre espai amb funció social al Fòrum, prop de la seu del Departament. Una anècdota que resumeix bé la perspectiva social del conseller.

I és que Campuzano, que ha intervingut abans i després del dinar, els ha explicat detalladament "fora de míting" -al dinar no hi havia cap mitjà de comunicació més enllà d'aquest diari- carpetes vinculades a les seves responsabilitats governamentals. El conseller s'ha referit a reptes com l'envelliment, la pobresa, l'emancipació dels joves o la gestió del fenomen migratori. A més, també ha valorat especialment la gestió de Natàlia Mas al capdavant d'Economia i de Roger Torrent dirigint Empresa.

El conseller anirà per primer cop a les llistes d'ERC a les eleccions del pròxim 12 de maig -com a independent, de número set per Barcelona- i se'n sent orgullós perquè, tot i formar part d'entorns polítics diferents, ha explicat que comparteix l'estratègia republicana pel que fa a la resolució del conflicte polític. De fet, per casualitats del destí, Pere Aragonès truca a Campuzano per ser conseller el dia que comparteix acte d'Acció Catalana -que organitza trobades amb Nació- amb Gemma Ubasart, consellera de Justícia i anteriorment vinculada als comuns.

Sánchez i el 12-M, protagonistes en públic i en privat

Qui ha fet un salt similar al de Campuzano és Francesc Marc-Alvaro, que ha aportat la part més política al dinar, referint-se inevitablement a la decisió de Pedro Sánchez. Era, també, un dels temes que es comentava a les converses personals dels convidats, que recordaven les seves apostes sobre continuïtat o dimissió abans de la compareixença del president. "Ha estat un espectacle de gran comèdia", ha dit el diputat d'ERC a Madrid. "Si Sánchez dimiteix, adeu a l'amnistia, però per sort no ha canviat massa les coses", deia un dels presents a l'acte.

El 12-M també era protagonista entre les converses a taula. Algunes d'elles sobre qui es pot emportar la victòria entre ERC, Junts i el PSC i com es repartiran els pactes, i d'altres sobre l'amenaça de l'extrema dreta: "Tindrem dos Vox al Parlament", deia un dels convidats a la resposta d'un altre que donava per feta l'entrada d'Aliança Catalana al Parlament. "I això és un problema", li responia un altre.