Catalans Lliures: una nova proposta per ocupar el centredreta independentista

El col·lectiu es presenta amb la intenció de contrarestar el pes de les esquerres en el moviment sobiranista | Competirà amb la plataforma que impulsa Fernández Teixidó, de segell liberal unionista

20 de setembre de 2016, 14:39
Actualitzat: 20:53h

Presentació del col·lectiu Catalans Lliures Foto: Catalans Lliures

El Col·lectiu de Catalans Lliures, que aplega liberals independentistes, s'ha presentat aquest dimarts en societat a l'Ateneu Barcelonès i ha fet públic el seu manifest ideològic. El moviment neix amb un objectiu clar: que l’esquerra no tingui el patrimoni del sobiranisme. Eric Herrera, presentador de l’acte, ha deixat clar en l’inici de l'acte que Catalans Lliures és un grup transversal, que no pretén esdevenir un partit sinó fer que l’ideari liberal sigui present en el debat polític que s’ha encetat amb el procés constituent.

Els liberals sobiranistes creuen que l’independentisme està dominat per les idees d’esquerres. Herrera s’ha queixat de la confusió existent sobre les idees liberals: "Salvar bancs no és liberal, les directrius de la Troika no són liberals, Trump no és liberal”. Amb un missatge de liberalisme radical, han intervingut alguns dels altres impulsors d’aquest grup ideològic, que es proclama independentista, defensa una Europa basada en el mercat i la lliure circulació de persones i un Estat que no entorpeixi el creixement econòmic. Un dels fundadors del grup és Toni Florido, de Llibergència, el sector liberal del PDC.  

També han subratllat els elements més progressistes del pensament liberal, com la liberalització de les drogues, la llibertat sexual i que l’Estat no intervingui en la vida privada dels ciutadans. Un seguit de personalitats de la societat civil han signat el manifest. A banda dels que es van publicar fa unes dies, com l'editor Quim Torra i l'escriptor Enric Vila, també s'hi han adherit Ramon Carné, expresident del Cercle Català de Negocis; l'analista polític Toni Aira; l'exdirigent d'ERC Jaume Renyer; i Daniel Folch, responsable de comunicació de Solidaritat per la Independència.  

Competir amb els liberals unionistes

A inicis d'octubre, es presentarà un altre grup d'ideologia liberal, construït a l'entorn de l'exconseller convergent Antoni Fernández Teixidó.  Però en aquest cas es tractarà d'una plataforma explícitament contrària a l'independentisme. Interpel·lats per aquesta "disputa" entre liberals, Alex Golovin, un altre dels fundadors de Catalans Lliures, ha fet aquesta reflexió: "Coincidim amb l'exconseller en la defensa d'una Catalunya liberal, però no en el debat d'una Catalunya lliure, que nosaltres també defensem".

El lligam nord-americà

En la creació de Catalans Lliures hi ha tingut un paper important Students for Liberty, una organització internacional nascuda l'any 2008 als Estats Units que es va començar a estendre a Europa fa cinc anys. Propugna la defensa de la llibertat com a valor suprem, i no amaga simpaties pels sectors llibertaris dels EUA. Aquest corrent té una concepció radicalment individualista de la societat i té poc a veure amb el que a Europa s'entén per ideari llibertari. En el Partit Republicà hi ha una tendència que es proclama com a tal i és del tot contrària a l'intervencionisme de l'Estat en l'economia. La major part dels integrants de l'associació, però, se senten més a prop del Partit Llibertari dels EUA, crític amb aspectes importants de la política exterior i favorables a la legalització de les drogues.