Catalunya és el territori amb més probabilitats de ser independent, segons els europeus

Un estudi encarregat per l'oficina de Junts a Brussel·les assegura que Puigdemont és el tercer líder més conegut per darrere d'Ursula von der Leyen i Charles Michel

Publicat el 05 d’abril de 2024 a les 16:51

El 40,2% dels europeus creu que la independència de Catalunya és possible, i una majoria ho considera poc o gens probable, segons un estudi europeu encarregat per l'oficina de Junts Brussel·les. El 54,5% dels enquestats -una mostra de 5.200 ciutadans d'Alemanya, França, Lituània, Dinamarca i Eslovènia- coneixen l'independentisme català i creuen que aquest és el moviment amb més "suport" al Vell Continent, a excepció de França, on guanya el moviment cors.

El 52,9% dels europeus creuen que la UE va actuar malament en relació amb el referèndum de l'1-O i el 56,7% opinen que hi ha hagut "persecució" dels líders independentistes als seus estats. Carles Puigdemont és el tercer líder més conegut entre els enquestats, darrere Ursula von der Leyen Charles Michel.

L'estudi, publicat aquesta setmana, és un encàrrec del grup de Junts al Parlament Europeu que pregunta sobre la percepció dels europeus en relació amb les minories nacionals i el dret d'autodeterminació en l'era postcovid i enmig de la guerra d'Ucraïna. Els participants han estat escollits per la seva diversitat poblacional, en el producte interior brut (PIB) i també per les diferències històriques que els separen quanta a la seva identitat estatal.

L'enquesta conclou que la possibilitat d'independència de Catalunya no és un escenari que contempli la majoria dels europeus. El 59,8% expressa escepticisme al respecte i el 40,2% ho creu possible (molt o poc). No hi ha cap país dels enquestats on els que ho creuen possible siguin majoria. Lituània seria el país on estan més a prop les posicions, mentre Alemanya és el país on la independència de Catalunya és vista com a menys probable (el 65,5%). Amb tot Catalunya és, de tots els territoris amb moviments independentistes pels quals l'enquesta demana, aquell on s'assigna més possibilitat això succeeixi.

El 54,5% dels enquestats coneixen el moviment independentista català, el percentatge més alt dels diversos moviments de secessió, sent el gallec el menys conegut amb el 21,5% dels enquestats. A més, el coneixement del moviment català supera el 50% en tots els països on s'han fet enquestes. On més n'estan assabentats és a Eslovènia, amb el 61,2% de les respostes.

Preguntats per quin dels moviments independentistes tenen més suport dins del seu estat, tot i que la meitat responen no tenir prou coneixements, novament el català és el que genera més consens. Gairebé el 40% dels enquestats eslovens l'escullen, més del 35% dels lituans, un 20% dels alemanys i més d'un 15% dels danesos. Només els francesos atorguen més suport a l'independentisme cors que al català dins dels seus respectius estats.

La resposta de la Unió Europea

En l'apartat dedicat a les respostes que la Unió Europea ha donat a diferents conflictes i situacions, el 52,9% dels europeus creuen que la UE va actuar una mica o molt malament en relació al referèndum de l'1-O. A Eslovènia, el percentatge puja fins al 70%. Per països, només a Dinamarca Lituània guanya l'opinió que la UE va actuar bé, amb poc més del 50% els enquestats. A més, fins a un 56,7% opinen que hi ha hagut persecució de líders independentistes al sí de la Unió Europea, i el percentatge puja fins al 74% en el cas dels enquestats eslovens.

Quant a l'opció preferida per resoldre els conflictes territorials entre els enquestats és el referèndum acordat, amb el 53,7%. Alemanya, és en aquest cas, el país on l'opció del referèndum acordat és més alta, amb el 57,9% dels enquestats. L'acord entre els partits involucrats però sense referèndum també té un ampli suport, del 50,2%.

Coneixement dels líders europeus

Els enquestadors van mostrar fotografies d'una sèrie d'eurodiputats i líders europeus als enquestats per demanar-los si els reconeixien. Entre aquests, Carles Puigdemont és el tercer dels líders més identificats, per darrere de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen i el president del Consell Europeu, Charles Michel, i per davant de l'actual presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, amb un 37,9% de respostes.

Només Von der Leyen és coneguda de forma majoritària, amb un 74,4% d'enquestats que la reconeixen. Al seu torn, Oriol Junqueras, amb un 33,2% de reconeixements, se situa per darrere de l'eurodiputada basca Iratxe García, o el belga Philippe Lamberts.