Cinc claus per entendre la campanya de Ciutadans

La possibilitat que Cs quedi en primera posició ha fet que el partit taronja opti per una estratègia conservadora

Publicat el 17 de desembre de 2017 a les 19:35
Actualitzat el 18 de desembre de 2017 a les 12:09
La campanya electoral del 21-D ha entrat en la seva recta final i els partits en pugna afinen els darrers dies d'esforç per mirar d'atreure votants. Ciutadans ha celebrat aquest diumenge el seu acte central, a l'Hospitalet de Llobregat, que ha estat un compendi del tipus de campanya dissenyat pels experts electorals del partit.

Els periodistes que han seguit la caravana d'Inés Arrimadas aquests dies han pogut constatar que des que les enquestes han obert la porta al triomf (quedar en primera posició) de Ciutadans, la campanya ha canviat i s'ha fet més conservadora, evitant tot "perill" innecessari i qualsevol improvisació.  

Canvi d'agenda

En l'inici de la cursa, Ciutadans havia anunciat una campanya amb dos tipus d'actes: els matins, se'n faria un de petit format, molt sobre el territori, amb trobades amb entitats i visites ràpides, moltes d'elles a la Catalunya interior. A la tarda, hi hauria un míting o acte multitudinari amb intervenció de la candidata. Al final, però, s'ha optat per reduir la presència d'Inés Arrimadas allà on no fos considerat imprescindible. Han estat altres dirigents (especialment Carlos Carrizosa) els qui han defensat els colors taronges en visites a Sant Boi, Viella, Vilanova o Sant Andreu de la Barca.

Protegir Arrimadas

Un dels moments que va delatar el model de campanya de Ciutadans va ser l'anul·lació de la roda de premsa a la seu de l'ACN del dimecres 13 de desembre. Una decisió del partit que es va atribuir a motius d'agenda, però que va alimentar la idea que l'equip de campanya volia evitar qualsevol escenari incontrolat davant de possibles preguntes incòmodes. La trobada informativa a l'ACN s'ha convertit en un dels encontres gairebé obligats de tota campanya catalana. També en això, Ciutadans ha estat "rebel".  

El contacte d'Arrimadas amb elements externs s'ha reduït al mínim, a la seva salutació al públic a la sortida dels mítings. Fins al punt que en alguns actes de trobada en petit format no hi ha hagut diàleg amb els assistents. Així va ser el 8 de desembre a Barcelona, a la carpa informativa de Cs a la plaça d'Universitat, amb joves de Ciutadans, en què cap d'ells va poder fer cap pregunta a la candidata. 

Un discurs apamat

Els missatges emesos per Cs han estat elaborats per l'equip estratègic sense deixar cap marge a la improvisació. A cost de la repetició, no hi ha hagut res que grinyolés. Arrimadas ha repetit un discurs molt homogeni en tots els actes, fins al punt de caure en la repetició: "La presidenta de tots els catalans", "més dependència i menys independència", "quina cosa positiva ha tingut el procés? Cap". Això es va evidenciar en la visita de la candidata al bus de campanya, on va fer broma d'aquest fet proposant un test sobre els seus ítems de campanya.

Sorpresa, ni una. Això pot acabar donant una imatge de rigidesa que tampoc és desitjable per una campanya que pretén tocar el cel el 21-D. S'ha evidenciat amb els atacs contra Miquel Iceta per la proposta del líder socialista de demanar l'indult pels polítics empresonats, en cas que hi hagi condemna. En aquest cas, Arrimadas ha lluït un rostre inflexible, potser poc adient amb el perfil que es vol donar de la candidata.  

Controlar els "incontrolables"

Tots els focus de la campanya han recaigut en Arrimadas, tret de quan Rivera també assistia a l'acte. L'únic moment en què es va produir un "moment imprevist" va ser a Mataró, el dijous 7 de desembre. Arrimadas va cedir el faristol a Juan Carlos Girauta perquè ella havia de preparar el debat a TVE Catalunya. Va ser quan Girauta va escometre amb duresa contra la proposta d'Iceta d'indultar els presos polítics fent una comparació curiosa amb les foques que va generar polèmica. Va ser una intervenció "incontrolable". En la següent intervenció de Girauta en campanya, a Cornellà, aquest cop amb Arrimadas, el portaveu al Congrés va estar mesurat.

Rivera, l'última paraula

Ha estat una constant de la campanya taronja. Amb excepció de l'acte d'inici de campanya, tots els actes en què han intervingut la candidata i Rivera, aquest sempre ha estat qui ha fet el discurs final. No sols això: en aquests casos, sempre ha estat el cap del partit qui ha llençat els missatges principals i buscant més titulars. Una manera de deixar clar qui és el líder de la formació, per molt que Arrimadas ja és una dirigent potent del partit i, a més, portaveu "nacional".

El primer pla per a Rivera també ha buscat una intencionalitat de cara a la política espanyola. "El 21-D ens juguem el futur d'Espanya", ha dit Rivera en l'acte central d'aquest diumenge. En tot cas, es juga una part del futur immediat de Cs a l'Estat i quin és el nou retrat del centre dreta espanyol. La campanya de Cs ha tingut dos presidenciables: Arrimadas per a Catalunya, Rivera per a Espanya.