El 21-D, el gran examen de Ciutadans per erosionar el PP (també a Espanya)

La campanya de la formació taronja explota la imatge presidenciable d'Inés Arrimadas a Catalunya pensant en els beneficis per a Albert Rivera a la política espanyola | Eixamplar la bretxa amb el PP a Catalunya és bàsic per consolidar les aspiracions del partit, que busca fer forat en el duel pel vot de centre-dreta a l'Estat

Publicat el 13 de desembre de 2017 a les 20:56
Actualitzat el 14 de desembre de 2017 a les 12:19

Cartells electorals de Ciutadans per al 21-D Foto: Adrià Costa


El 21-D ha agafat Ciutadans (Cs) amb el vent a favor. Tots els sondejos, començant pel del CIS, apunten un bon resultat per a la formació taronja, que revalidaria la seva condició de guanyadora en el bloc de forces unionistes. A més a més, un bon resultat a Catalunya tindria lectues a la política espanyola. Que els sondejos situiïn el partit d'Albert Rivera amb possibilitats d'emergir com a primera força al Parlament alimenta les aspiracions del líder de Cs a Espanya.

El centre-dreta espanyol és un espai ampli i apetitós. El resultat de les eleccions catalanes dibuixarà una nova correlació de forces també entre les forces constitucionalistes i dirà moltes coses en la lluita pel lideratge d'aquest espai entre Mariano Rajoy i Albert Rivera. Espanya ha fet un viratge a la dreta -hi ha contribuït la complicitat del PSOE amb el PP en la resposta a l'independentisme- i Cs, engreixat per les enquestes, batallà per erosionar els populars.

"Treballar" el front empresarial

En aquesta batalla pel centre-dreta, entrar amb força en el món econòmic és essencial. En pocs dies, Inés Arrimadas ha intervingut en fòrums empresarials. Aquest dimecres, davant la Tribuna Catalunya de Nova Economia Fòrum, la candidata ha insistit a mostrar un panorama negatiu de la situació econòmica i presentar Cs com una veu d'ordre que ofereix garanties d'estabilitat. Ha assegurat que si la formació taronja és al proper Govern de la Generalitat, "tornaran les 3.000 empreses que han marxat" de Catalunya.
 

Inés Arrimadas intervenint davant Nova Economia Fòrum. Foto: @CiutadansCs

 
Arrimadas ha fet un discurs gairebé calcat al que va pronunciar dimarts davant el Cercle d'Economia, on va subratllar la necessitat de donar serenor al món empresarial i canviar la política impositiva, reduint la pressió fiscal i eliminant traves burocràtiques per a la creació d'empreses. Ho va fer en un espai en el qual són rellevants les posicions en favor de la tercera via. Només cal observar com els empresaris han rebut aquest dimecres el candidat del PSC, Miquel Iceta, que els ha promès que serà l'antídot contra el "desastre econòmic".

En sectors de l'empresa catalana predomina, al costat de l'oposició al procés, la crítica a l'actitud immobilista del govern espanyol. Per això, tant al Cercle d'Economia com a Tribuna Catalunya, Arrimadas s'ha esforçat per explicitar crítiques a Rajoy per la manca de reformes, sobretot en finançament i infraestructures.
 
Eixamplar la bretxa amb el PP

En aquests moments, la relació de forces entre els grups parlamentaris de Cs i PP és de 25 diputats a 11 en favor dels primers. Fer bones les millors previsions del CIS podria oferir una fotografia d'Arrimadas amb 30 diputats i un PP per sota dels 10, una imatge dramàtica per als populars. Eixamplar la bretxa amb el PP és considerat bàsic per als estrategues taronges, un fet que suposaria més projecció per a Rivera a Espanya.  

Rivera fins i tot s'ha permès demanar el vot explícitament als votants del PSC i del PP, sense complexos. Des de l'inici de campanya, Cs insisteix en el vot útil unionista. En el míting de Girona, va clamar per no llençar el vot, cosa que va irritar el candidat del PP. Albiol li va demanar "respecte", un argument poc sòlid en una lluita política.
 

Albiol i Rajoy, aquest dimecres a Badalona


Preocupació a la Moncloa, Rajoy en campanya

Des del PP es reconeix que existeix una enorme preocupació a la Moncloa i la seu de Génova davant les pobres expectatives del partit i del seu abanderat en aquestes eleccions, un Xavier García Albiol molt desdibuixat. Aquest dimecres, Rajoy ha fet la seva tercera aparició a Catalunya, aquest cop a Sant Sadurní d'Anoia. Fins i tot ha anat finalment a Badalona per fer costat a Albiol en el seu feu, acte que no estava assegurat en l'agenda dels populars. El president espanyol té previst tornar tres cops més durant la campanya, els dies 17, 18 i 19, i previsiblement tancarà la campanya a Barcelona. El PP ha aparcat el candidat per demanar directament el vot per a Rajoy, un canvi d'estratègia indicatiu de les pèssimes previsions del PP. 

Val a dir que l'efecte del 21-D a Espanya està també ben present en el PSOE. Aquest dimecres, Pedro Sánchez ha acompanyat Iceta en un acte a Sabadell. També a Ferraz faran números del que diguin les urnes catalanes, i incrementar la distància entre el PSC i el PP serà una altra de les claus de la campanya. En els comicis del 27-S, la diferència entre tots dos partits va quedar reduïda a tan sols cinc escons (16 del PSC per 11 del PP).

Un Rajoy més feble al Congrés

El PP no disposa d'una majoria sòlida al Congrés, un fet que erosiona l'executiu de Rajoy i l'agenda legislativa del PP. El líder popular sap que les coses només poden empitjorar si el seu partit és arraconat el 21-D. Rivera, aquest nouvingut a qui en el pla personal menysvalora, aprofitarà els bons resultats que ja toca amb les mans per fer encara més fràgil la posició de Rajoy. Potser per això, el polític gallec va enviar un clar missatge als seus rivals, especialment Rivera: no pensa dissoldre les Corts i convocar noves eleccions a Espanya. Que ningú es confongui, ve a dir Rajoy: les eleccions catalanes no seran unes primàries. Pensa esgotar la legislatura, però pot notar l'alè de Cs al clatell.
 

Albert Rivera en l'acte de Cs per presentar la campanya del 21-D Foto: Ciutadans