José Luis Rodríguez Zapatero, Arur Mas i Duran-Lleida el 21 de genr de 2006 mostrant l'acord de l'Estatut. Foto: Moncloa
Torna l'anomenada governabilitat. Una tendència de CiU per justificar pactes a Madrid. Després d'una setmana especialment dura per a José Luis Rodríguez Zapatero, el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha recordat que la federació és marca acreditada en política econòmica i s'ha ofert a ajudar en allò que sigui possible per tal de sortir de la crisi a través d'un gran pacte d'Estat.
Duran no ha descartat pactes puntuals sobre mesures en matèria econòmica, però ha remarcat que el que cal ara és "deixar de banda els interessos partidaris" i no utilitzar l'economia com a "instrument d'erosió política", sinó arribar a grans acords perquè els mercats recuperin la confiança que han perdut per culpa del govern espanyol. Ja divendres, el president de CiU, Artur Mas, va defensar un gran pacte d'Estat, petició que ha fet de nou aquest dilluns, tot criticant la 'política d'improvisació' de Zapatero.
Els socialistes han acceptat l'oferta de CiU de seguida. "Benvinguda sigui la responsabilitat dels grups parlamentaris que saben que és el moment de remar junts en la mateixa direcció", ha afirmat la secretaria d'Organització del PSOE, Leire Pajín, que ha aprofitat per carregar contra el PP, fent-li veure que hi ha propostes de grups com CiU que 'no intenten treure rèdit polític' de la crisi.
Escepticisme del tripartit
Més escèptics s'han mostrat els socis del tripartit, adversaris de CiU a Catalunya. El secretari general adjunt del grup socialista al Congrés i secretari nacional del PSC, Daniel Fernández, que ha estès la mà a CiU per poder arribar a acords, però ha afegit: "M'agradaria pensar que CiU seria capaç de passar del rebuig, de l'aprofitament de la crisi, a una actitud constructiva". Fernández ha assegurat que el PSC està obert al diàleg amb totes les formacions, però ha demanat a la federació i també al PP que demostrin que no estan únicament en clau electoral.
En canvi, el secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha demanat a CiU que transformi aquesta mà estesa que ofereix a Zapatero en un oferiment també a Catalunya. En concret, s'ha referit a lleis com la de vegueries, la del cinema o la de consultes. En aquest sentit, ha reclamat a CiU que 'tanqui files' amb el Govern en qüestions que ha considerat transversals del catalanisme polític. El republicà també s'ha ofert per a un gran pacte d'Estat, però ha advertit que aquest pacte no es pot fer sense les forces polítiques i les comunitats autònomes, a més dels agents socials i econòmics.
L'advertiment d'ICV-EUiA s'ha dirigit més al president Zapatero. La portaveu ecosocialista, Laia Ortiz, ha avisat que és "incompatible" parlar de temes socials amb l'esquerra i d'economia amb la dreta. Ortiz ha reclamat a Zapatero coherència i que "no doni bandades".
Al seu torn, la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha acusat el president de la Generalitat, José Montilla, de ser "còmplice" de la política econòmica de Zapatero. Després que Montilla assegurés aquest diumenge que les polítiques del govern espanyol 'no seran determinants' en les eleccions catalanes, Camacho ha respost Montilla dient que el president de la Generalitat "ja no pot enganyar ningú" tot i que intenti distreure l'atenció amb iniciatives legislatives com la Llei de vegueries.