
Dues maneres de veure com celebrar consultes. Així es podria definir el debat a la totalitat que aquest dimecres es celebrarà al Parlament. La cambra catalana prendrà a consideració dues iniciatives legislatives per tal de regular les consultes populars. I les dues, -una impulsada pel Govern i l'altra pel subgrup de Solidaritat Catalana per la Independència-, amb dos objectius a llarg termini: per una banda, ratificar un virtual pacte fiscal i l'altra consultar sobre la independència.
Les dues iniciatives tenen bàsicament quatre diferències. I així ho insisteix, el portaveu de la formació independentista, Uriel Bertran. Per una banda, la que proposa el Govern restringeix la consulta a matèries que pertoquin a l'àmbit competencial. Tot i que és una restricció molt flexible i jurídicament confusa. La proposta dels independentistes, no se circumscriu a l'àmbit competencial. De fet, com diuen els seus impulsors és una llei pensada per preguntar sobre la independència. Aquesta seria de diferència més destacada entre totes dues.
Les altres diferències rauen en qui pot convocar, ja que la proposta de CiU és que les consultes siguin impulsades per un alcalde o el President al Generalitat i la de SI que ho pugui impulsar o els plens municipals o el ple del Parlament. Així mateix, una tercera distinció és la capacitat popular d'impulsar una consulta per part de la ciutadania. Mentre que per la proposta governamental la potestat darrera rau en el president de la Generalitat o l'alcalde, la de SI contempla que amb 50.000 signatures ja seria obligatori convocar-la. I com a darrera diferència, és que el Govern preveu el desenvolupament tècnic de la llei a través d'un Reglament posterior i la de SI, ja l'incorpora a la llei.
Com a detall curiós és que les dues iniciatives comparteixen les mateixes esmenes a la totalitat. Tant PSC, PP i C's han interposat esmena a la totalitat a les dues propostes, i cal sumar la de CiU a la de SI.